Datum zveřejnění: 
5. 5. 2016

Ve středu 11. května 2016 se uskuteční na náměstí Sítná v Kladně druhý ročník Memoriálu Jana Lewinského – Studentský železný hasič Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT.

Soutěže se mohou zúčastnit studenti středních škol, vyšších odborných škol a vysokých škol, kteří již dosáhli věku 18 let. Slavnostní zahájení před budovou fakulty začne v 9.00 hod. a předpokládaný start prvního závodníka je plánován na 9.30 hodin.

Na závodníky čekají náročné disciplíny, například napojení půlspojek na CAS a následné roztažení hadicového vedení 2x 2B (40 m), sbalení hadic 2 ks "B", přemístění pneumatiky na určenou vzdálenost, transport kanystrů, transport figuríny (80 kg), přeskok bariéry (2 m), výstup do výškové budovy (7 pater). Do soutěže jsou přihlášeni závodníci z 8 škol v ČR.

Součástí doprovodného programu bude ukázka historické a současné techniky ze stanice HZS Kladno a HZS Slaný. Hasiči z letiště Václava Havla předvedou techniku, kterou využívají při záchraně osob a majetku v leteckém provozu. V závěru doprovodného programu, asi v 12.15 hod., bude předvedena simulace záchrany zraněných při dopravní nehodě, a to včetně vyproštění zraněné osoby z osobního automobilu, lékařského ošetření a transportu do zdravotnického ošetření.

"Tato soutěž přispívá k motivaci a odbornému růstu studentů, zejména oboru Plánování a řízení krizových situací a Civilního a nouzového plánování," doplnila jedna z hlavních organizátorů memoriálu PhDr. Mgr. Rebeka Ralbovská, Ph.D., z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. Potřebnost těchto studijních oborů se v posledních letech neustále zvyšuje.

Soutěžící svým nasazením důstojně uctí památku svého kolegy a kamaráda, studenta oboru Plánování a řízení krizových situací, který zahynul při výkonu povolání.

http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1423&clanek=434203

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz