Datum zveřejnění: 
5. 5. 2016

Karlovy Vary - Reálnou podobu, i když zatím pouze v modelech, dostává projekt lanovky z areálu KOME na Vítkovu horu. Jak by měla v budoucnu vypadat, s tím Jiřímu Dufkovi, který modernizaci této lokality prosazuje, pomohli studenti Stavební fakulty ČVUT.

"Své návrhy nyní prezentují na výstavě ve vestibulu Krajského úřadu Karlovarského kraje, kde si je mohou zájemci prohlédnout. Aby zpracované makety neskončily v šuplíku, to závisí na penězích, protože jenom investici do lanovky Dufek odhaduje na 140 milionů, a také na územním plánu Karlových Varů, které by projekt musely včlenit do svého nového územního plánu. "Kdyby se vše podařilo, pak by se první pasažéři mohli lanovkou svézt v roce 2020," uvedl Dufek, jenž s lanovkou na Vítkovu horu spojil další ambiciózní projekt. A to je rozhledna, odstavná parkoviště pro autobusy před branami města a trasa po dalších vyhlídkách v lázeňských lesích. Tu by zajišťovaly elektrobusy, takže by podle Dufka šlo o ekologickou dopravu. "Pro návštěvníky Karlových Varů by šlo o exkluzivní zážitek. Na Vítkovu horu by vyjeli lanovkou a z rozhledny by zblízka viděli přímo na letiště v Olšových Vratech, a mohli tak sledovat vzlety a přistání letadel," přiblížil záměr Dufek.
Podnět k vybudování rozhledny vzešel kvůli vysílači, který bude nutné při rozšíření letiště přesunout. "Je to ošklivá stavba, která rozvoji letiště nyní brání. Navíc by to byla pro architekty úžasná výzva, i když s Ještědem se srovnávat nemůžeme. Ale i tak. Pro návštěvníky Karlových Varů by to bylo další lákadlo," je přesvědčen Jiří Dufek. Lázeňské město je totiž vyhlídkami vyhlášené. Proto projekt lanovky s rozhlednou počítá i s touto trasou. "Například ke Goethově vyhlídce, kterou chce město nyní zrekonstruovat a znovu uvést do provozu, se nyní není jak dostat. Tento problém by tedy odpadl a tato vyhlídka by byla dostupná," vysvětlil Jiří Dufek.
Už nyní si mohou návštěvníci Vítkovy hory zde zapůjčit koloběžky, které by ale měla doplnit bikekola. Projekt totiž počítá i s vybudováním rozsáhlého bike areálu. Lidé by si kola převezli na vrchol lanovkou. Ta má mít deset kabinek, jedna pro čtyři až osm lidí.
Podle primátora Karlových Varů Petra Kulhánka (KOA) je myšlenka na oživení Vítkovy hory impozantní, ale vše je o penězích. A tato masivní investice má podle něj řadu úskalí. "My o něm víme, ale v souladu s naším připravovaným územním plánem zatím není. Řada organizací jej nevnímá pozitivně, a to především kvůli dopadu na životní prostředí," vysvětlil primátor. Problémem jsou podle něj i peníze, protože na dotace tento projekt dosáhnout nemůže, a jeho ekonomická udržitelnost je tak problematická. Město podle primátora rozvoj Vítkovy hory podporuje, ale že by se do něj aktivně zapojilo, to je zatím zřejmě vyloučeno."      
 

Zdroj: 
sokolovsky.denik.cz