Datum zveřejnění: 
4. 5. 2016

Žáci škol na Jindřichohradecku se od května zapojí do ojedinělého projektu PETanděl. Pětimetrová socha ozdobí advent na hradeckém náměstí Míru.

JINDŘICHŮV HRADEC / Nepřehlédnutelnou novinkou letošního adventu v Jindřichově Hradci bude anděl v nadživotní velikosti vytvořený z drátěné konstrukce a modrých a bílých PET lahví. Anděl s efektním nasvícením se na náměstí Míru rozzáří začátkem adventu a symbolicky roztáhne ochranná křídla nad novým festivalem betlémů, který pořádá Muzeum Jindřichohradecka ve spolupráci s městem.
"Jedná se o akci světově zcela unikátní, která se konala poprvé v Česku loni na podzim. Plastový strom PETTree se rozsvítil před pražskou Národní technickou knihovnou," uvedla architektka Kateřina Nováková z Experimentálního ateliéru Fakulty architektury ČVUT, s níž muzeum na akci spolupracuje.
Strom vznikl ze zhruba 12 tisíc lahví a upozorňoval na další možnosti využití plastového odpadu a jeho recyklaci. Anděl podobné konstrukce bude prvním podobným dílem na jihu Čech a nemá obdoby ani v jiných regionech. Kromě své estetické hodnoty, která posouvá běžné vnímání plastového odpadu jako negativního do roviny uměleckého díla, má také alarmovat společnost k zamyšlení nad možnostmi třídění a využití lahví.
"Proto chceme do tohoto projektu ve větší míře zapojit jindřichohradecké školy a případně také veřejnost. Žáci a studenti budou nejen sbírat potřebné množství plastového materiálu na stavbu anděla, ale budou se podílet také na návrhu jeho podoby," vysvětlila pracovnice muzea Marie Hazuková. Muzeum připravilo pro žáky soutěž, z níž pak vzejde vítězný návrh. Vedle samotného sbírání plastových lahví a navrhování podoby anděla muzeum osloví školy také sérií přednášek o možnostech recyklace i fenoménu architektury z plastových lahví. Žáky a studenty seznámí s fakty, která nejsou veřejnosti příliš známa, architektka Kateřina Nováková, která je autorkou projektu PETTree. Mladá architektka miluje experimenty všeho druhu a láká ji zejména odpad a recyklované materiály.

Plastový anděl bude jedním z hlavních lákadel prvního ročníku dvoudenního festivalu betlémů Jindřichohradecké JINoHRÁtky aneb Dejte děti do jeslí, který pořádá Muzeum Jindřichohradecka spolu s městem.
"V Jindřichově Hradci dosud chyběla velká kulturní akce, kterou by ožilo celé město. Přitom se muzeum může pochlubit Krýzovými jesličkami, které jsou světovým unikátem. Chceme proto navázat na slavný odkaz jindřichohradeckého měšťana a punčochářského mistra Tomáše Krýzy a ve spolupráci s městem vytvořit největší festival betlémů u nás," objasnila Hazuková, která je autorkou projektu. Uvítá i další zájemce, kteří se chtějí zapojit do adventního projektu a podá jim víc informací.
První adventní víkend se mohou návštěvníci a obyvatelé města těšit na přehlídku betlémářů tvořících z tradičních i neobvyklých materiálů, výtvarné dílny, fotografování v betlémské scenérii či tkaní výjevu z Krýzových jesliček. Součástí festivalu bude také výstava řezbáře Vladimíra Cejnara z Děčína.       
 

Autor: 
LUDMILA MLSOVÁ
Zdroj: 
5plus2