Datum zveřejnění: 
4. 5. 2016

Zájem dívek o technické obory mírně stoupá. Školy jich také každým rokem lákají stále více. Pomoci má i dnešní projekt s názvem Girls Day, tedy den otevřených dveří pro středoškolačky. Pořádají ho České vysoké učení technické v Praze a Vysoké učení technické v Brně. V Praze, Brně a Olomouci se navíc můžou děvčata podívat i do firem, kde by po studiu našly práci.

Technický obor si ke studiu vybrala i Jitka Hodná. Na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze studuje druhým rokem kybernetiku a robotiku. Původně chtěla být lékařka, pak prý ale objevila kouzlo matematiky a fyziky."Baví mě všechny předměty, protože se v každém z nich dozvídám nové věci, a vždycky, když se potom učím na zkoušku nebo zápočet, úplně žasnu, jak jsou ty věci úžasné, jak to všechno funguje a jak jednoduché je to, co všechny děsí, a to mi přijde hrozně super," svěřila se. Zatímco na elektrotechnické nebo strojní fakultě ČVUT jsou dívky stále ve výrazné menšině, o jiné obory zájem mají. Mezi 11 tisíci studenty pražské techniky je jich třetina."Největší zájem je na fakultě stavební o program architektura a stavitelství, obdobně na fakultě architektury o program architektura, případně průmyslový design," popsal prorektor pro studium a studentské záležitosti Josef Jettmar. "Na fakultě biomedicínského inženýrství jsou to programy biomedicínský technik, fyzioterapie, zdravotník, záchranář či záchranářka, a v neposlední řadě jsou to ekonomické nebo manažerské programy na Masarykově ústavu vyšších studií," dodal.

Absolventi technických univerzit s uplatněním problém mít nebudou. Řada firem je sleduje už během studia, například při práci na vědeckých projektech. Často pak dostávají k čerstvému diplomu i pracovní smlouvu u prestižní zahraniční firmy. O inženýry a inženýrky se ale v současné době přetahují i české společnosti. "Nejvíce nám chybějí pro nejklíčovější odvětví, což je automobilový průmysl, ale chybí i v oblastech strojírenství a dopravy. Technik chybí skoro všude, a je-li to muž, nebo dáma, jenom ať přijde," říká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Dívky by ke studiu technických oborů mohla přilákat nejen jistota zaměstnání a vyhlídka na slušný plat. Podle Jitky Hausenblasové z organizace Gender Studies je to například u IT oborů často i lepší možnost skloubit práci a rodinu."Většina technických oborů se už dnes provádí někde v kanceláři, takže tam jsou možnosti třeba home office nebo zkrácených úvazků v nabídce firem hodně rozšířeny," vysvětluje.

Girls Day - Den otevřených dveří dnes pořádají pro dívky technické univerzity v Brně a Praze. Návštěvnice brněnské Fakulty informačních technologií si například budou moci vyzkoušet letecký simulátor nebo řídit skutečný projekt. Na program láká i pražská ČVUT."V Dejvicích se děvčata podívají do fakulty strojní, a to konkrétně do laboratoří biomechaniky člověka, kde se řeší různé věci, jako kloubní a cévní náhrady. Pak se přesuneme na fakultu architektury, kde se podívají do ateliérů, a potom půjdou na fakultu stavební, kde navštívíme laboratoř u vodohospodářů, kde uvidí kanál, na kterém budou závodit sportovci na olympiádě v Riu," vyjmenovává koordinátorka programu Ilona Prausová. Z Dejvic se pak děvčata přesunou na Karlovo náměstí, kde jsou strojní a elektrotechnická fakulta. Tam jim Jitka Hodná mimo jiné ukáže, jak funguje lego robot.

Girls Day není dnes jen v Praze, Brně a Olomouci. Nedostatek žen v technických oborech je celosvětový problém. O tom, že budoucnost je v technice, se je proto budou dnes snažit přesvědčit i vysoké školy, firmy a výzkumná centra v 16 evropských zemích.
 

Autor: 
Věra Masopustová
Zdroj: 
zpravy.rozhlas.cz