Datum zveřejnění: 
4. 5. 2016

Na první pohled vypadá jako prsten nebo jako designové moderní hodinky. Ve skutečnosti je to velice přesný měřič tělesných funkcí, který dokáže zatím jako jediný dlouhodobě měřit systolický a diastolický krevní tlak člověka a informace vyhodnocovat. Zařízení nazvané HeRo, což je zkratka z Health Robot, tedy zdravotní robot, vyvinuli vědci na Fakultě elektrotechnické pražského ČVUT.

"Hlavní výhoda spočívá v tom, že prsten nebo náramek HeRo máte pořád na sobě, takže vás dokáže sledovat dlouhodobě. Když jdete k lékaři, aby vám změřil tlak, měří ho jen v jednu danou chvíli, takže stačí, abyste byli rozrušení nebo předtím vyšli schody, a výsledky budou zkreslené," říká Jiří Chod, který na ČVUT vede vývojový tým.

Na ČVUT proto vyvinuli algoritmus, díky němuž přístroj – umístěný po celý den přímo na těle člověka ve formě prstenu nebo hodinek – údaje odečítá kontinuálně v nastavených intervalech, bez přestávky. Pak naměřená data zprůměruje a dostane přesný obraz o zdravotním stavu člověka.

"My takový algoritmus po letech vývoje tady na ČVUT už máme a získali jsme na něj národní patent. V konečné fázi je i patent mezinárodní. Oslovili jsme také velké firmy vyrábějící elektroniku, prozatím jsme se ale se žádnou z nich na výrobě nedohodli," dodává Chod.

Vědci z ČVUT ale partnera na výrobu svého zařízení hledají dál a rádi by, aby se přístroj začal vyrábět co nejdříve. Chtějí, aby jeho cena byla dostupná těm, pro které bude především určen, tedy nemocným a starším lidem, ideální by ovšem byla celá populace. "Cena HeRo přístroje, ať už jako hodinek nebo jako prstenu, by neměla přesáhnout několik tisíc," odhaduje Chod.

http://byznys.ihned.cz/c1-65277300-cesi-vyvinuli-prsten-ktery-meri-ekg-a...

Zdroj: 
ihned.cz