Datum zveřejnění: 
3. 5. 2016

Do Prahy přichází již podruhé festival architektury Otevřené domy (Open House). Padesát jedna pražských staveb se zdarma zpřístupní veřejnosti o víkendu 14. a 15. května. Akce vznikla z nadšení lidí, kterým se zalíbila myšlenka umožnit občanům navštívit běžně nedostupná místa.

"Festival se letos vydává i dále od centra města a každá ze vzdálenějších budov bude opravdu stát za to," slibuje koordinátorka Open House Praha Andrea Šenkyříková.

Festival zpřístupní historické paláce, moderní kancelářské komplexy, bytové projekty i technické a industriální stavby. Mezi perličky letos patří budova Sazky s losovacím televizním studiem, nové sídlo společnosti Avast v Enterprise Office Centru, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR s novou budovou zvanou Květák, ale také Invalidovna, jejíž interiéry budou letos naposledy k vidění, protože v červnu má být nabídnuta k prodeji.

Do prostor s technickým provozem bude opět nutná registrace. Jde o vodní elektrárnu Štvanice, Ústřední telekomunikační budovu Cetin, Fakultu strojní ČVUT, smíchovský pivovar Staropramen a kryt KO17 pod Thomayerovou nemocnicí. Registrovaní účastníci se letos také dostanou na speciální prohlídku technologií v Main Pointu Karlín, který byl v roce 2011 vyhlášen nejlepší kancelářskou budovou světa .

Organizátoři se letos více zaměřili na dětské návštěvníky, jimž v osmi budovách nabídnou pracovní listy. Ty obsahují informace a úkoly, které rozšiřují slovní zásobu, vedou k pozorování a podporují kreativitu. Zábavný dětský program připravilo také Hlavní nádraží, Dům U Dvou zlatých medvědů a sídlo společnosti Microsoft.

Většina budov bude o festivalovém víkendu otevřena oba dva dny od 10 do 18 hodin. Koncept Open House vznikl v roce 1992 v Londýně jako snaha o posílení vztahu laické veřejnosti k místu a městu.

Autor: 
Lenka Weberová
Zdroj: 
reality.iDNES.cz