Datum zveřejnění: 
3. 5. 2016

Praha - Čtveřice studentek Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT) založila skupinu wITches of ČVUT (Čarodějnice z ČVUT). Ta pořádá pro zájemce, zejména však pro zájemkyně, workshopy o informačních technologiích, robotice a dalších technických oborech.

"Workshopy jsou vlastní iniciativou Kateřiny Jandové, Barbory Suchanové, Jitky Hodné a Jany Kolmašové. Školáci a školačky se na nich mohou naučit stříhat a upravovat videa, programovat Lego roboty a programovat trojrozměrná prostředí a postavy ve výukovém softwaru Alice.
Od září přibude workshop Elektro s elektronickou stavebnicí Boffin a pravidelný kroužek pro děti, které si přejí znalosti prohloubit. V pátek o tom informovala mluvčí univerzity Andrea Vondráková.


Bořiči mýtů


Workshopy jsou primárně určeny dětem od deseti do patnácti let. Skupina wITches of ČVUT chce podpořit především zájem něžného pohlaví o techniku.
"Naším cílem je přesvědčit mladé dívky, že studium techniky není jen pro kluky. Myslím, že je na čase začít bořit mýty o tom, že holky na technice nejsou, či na techniku dokonce nepatří," řekla jedna z jejích členek Jandová.
Děkan FEL ČVUT Pavel Ripka doplnil, že na této fakultě nyní studuje bezmála 400 dívek. "Skupina wITches of ČVUT a její aktivity mne moc mile překvapily a jsem rád, že naše studentky chtějí změnit pohled společnosti na ženy - techničky," poznamenal.


Girls Day


O totéž se snaží projekt Girls Day, který se koná v 16 zemích Evropy. Každoročně se čtvrtý čtvrtek v dubnu, letos tedy 28. dubna, otevírají ženám a dívkám nejen brány technických univerzit, ale také firem a výzkumných center.
Seznamuje dívky s možností studia a uplatnění v oblastech, jako je například IT, telekomunikace nebo stavebnictví. Letos se do této aktivity z firem zapojily například Vodafone, Microsoft, Google, T-Mobile nebo Avast.
 

 

Zdroj: 
prazsky.denik.cz