Datum zveřejnění: 
14. 4. 2016

Nestává se běžně, aby stavba před svým definitivním umístěním byla ještě dvakrát postavena a následně demontována. V případě objektu, o kterém chceme informovat, tomu tak opravdu bylo. Navíc mezi první a třetí montáží budova absolvovala cestu přes oceán a zpět. Touto bezpochyby po mnoha stránkách atypickou stavbou je objekt s názvem Air House, nacházející se v kampusu Českého vysokého učení technického v Praze 6-Dejvicích.

Ale začněme od samého počátku. Již od roku 2002 existuje prestižní mezinárodní studentská soutěž s názvem Solar Decathlon, jejímž cílem je navrhnout, postavit a provozovat obytný dům, který jako jediný energetický zdroj využívá Slunce.

Jak již samotný název soutěže naznačuje, šlo o soutěž v deseti disciplínách, kterými jsou: Architektura, Atraktivita pro trh, Cenová dostupnost, Domácí zábava, Energetická bilance, Komunikace, Ohřev vody, Spotřebiče, Technika a Vnitřní komfort. Za každou disciplínu lze získat maximálně 100 bodů a to nejenom hodnocením poroty, ale i prostřednictvím objektivních měření či prováděním předepsaných úkolů.

TÝMOVÝ DUCH

V roce 2013 se soutěže zúčastnilo celkem 112 týmů z předních světových univerzit a následně bylo vybráno dvacet nejlepších týmů a jejich stavby byly transportovány na místo soutěže, kde byly členy studentských týmů v předepsaném časovém intervalu postaveny a během dvoutýdenní přehlídky představeny odborné porotě i veřejnosti.

Na pražském ČVUT se již od podzimu roku 2011 na soutěž Solar Decathlon 2013 připravovala zhruba třicetičlenná skupina studentů a mladých akademiků. Šlo o multidisciplinární tým s jedinečnou mírou integrace jednotlivých fakult ČVUT.

Pod vedením Fakulty architektury a v úzké spolupráci s Fakultou stavební se zapojila i Fakulta dopravní, Fakulta elektrotechnická, Fakulta strojní a Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT. Studentský tým, který fungoval obdobně jako středně velká frma, během dvou let dům nejenom vymyslel, ale zajistil kromě jiného i logistiku, fnancování projektu a jeho propagaci v médiích.

VENKOV V DEJVICÍCH

Architektonický koncept budovy je volně inspirován typologií rurální architektury, kdy se dispozice ve tvaru L skládá z centrálního obytného prostoru s terasou a technologického modulu. Obvodové konstrukce budovy vycházejí z principu "dům v domě" - tepelně izolovaná obálka obytného prostoru je chráněna před klimatickými vlivy horizontálními a vertikálními lamelami. V HLAVNÍ ROLI DŘEVO

Materiálový koncept budovy vycházel z požadavků na nízkou energetickou náročnost při výrobě a dopravě a možností recyklace použitých materiálů po dožití stavby. Objekt je celý vyroben ze dřeva - to se týká nejenom nosné konstrukce z vrstvených panelů, ale i fasády, vnitřních povrchů, tepelných izolací i nábytku. Obvodový plášť je navržen jako difuzně otevřená konstrukce, kde funkci parobrzdy plní dřevěný vrstvený panel spolu s interiérovou OSB deskou, kryjící dřevovláknitou tepelnou izolaci. Pro stavbu bylo použito pouze chemicky neošetřené dřevo.

NAVRŽENO PRO KALIFORNII

Z energetického hlediska je dům navržen pro klimatické podmínky Kalifornie, kde funguje jako energeticky nulový dům. Elektrickou energii pro provoz objektu vyrábí 32 fotovoltaických monokrystalických panelů o jmenovitém výkonu 185 Wp. K přípravě teplé vody a přitápění jsou použity dva termické kolektory, z nichž je energie transportována do integrovaného zásobníku tepla. Použitím směšovacích armatur, využívajících technologii Eco Smart, se výrazně snížila spotřeba vody - zatímco běžná umyvadlová baterie spotřebuje 13 litrů vody za minutu, použitá armatura umožňuje nastavit proud s intenzitou 3,5, případně 5,0 l/min.
Objekt je vybavený sálavými stropními panely, které jsou primárním prvkem nízkoteplotního vytápěcího a vysokoteplotního chladicího systému. Teplovzdušná větrací jednotka s rekuperací je napojena na nadřazenou regulaci a inteligentní řízení domu. Zdrojem tepla a chladu je tepelné čerpadlo vzduch -voda.

ZA 181 HODIN

Air House byl v rámci testování poprvé postaven v létě 2013 před budovou Fakulty architektury v Dejvicích. Během 40 dnů byl nejenom smontován, ale i rozebrán a připraven k transportu do místa soutěže - ekologického parku Orange County Great Parku v Irvine v americké Kalifornii, kde na ranveji bývalé letecké základny vzniklo z exponátů soutěže solární městečko, které během jejího konání navštívilo přes 200 000 diváků.

K transportu bylo použito celkem sedm klasických námořních kontejnerů, které cestou přes oceán a zpět urazily více než 21 tisíc námořních mil. Naložení jednotlivých součástí stavby do kontejnerů velmi přesně sledovalo logické vazby, které umožňovaly rychlou a plynulou montáž objektu - podle pravidel soutěže bylo totiž pro vyložení materiálu a montáž budovy včetně uvedení všech technických systémů do provozu k dispozici pouze 181 hodin. Montáž prováděl soutěžní tým.

Ve f nále soutěže Solar Decathlon 2013 tým ČVUT zvítězil v kategorii Architektura, v kategorii Technika získal místo druhé a v kategoriích Atraktivita pro trh, Ohřev vody a Vnitřní komfort obsadil 3. místo. V celkovém hodnocení pak získal bronzovou medaili.

Po ukončení soutěže studenti objekt demontovali, naložili zpět do kontejnerů a odeslali do Prahy, kde byl znovu postaven (tentokrát externí firmou) a nyní po drobných úpravách slouží jako informační centrum ČVUT a je tak inspirací pro další studenty se zájmem o využití solární energie. Některé technické systémy budovy byly vzhledem k rozdílnosti klimatických podmínek modif kovány a jejich funkce a efektivita se testuje.

VIZE SBÍRÁ CENY

A vize autorů budovy? "Věříme, že nejčistší energie je ta nespotřebovaná, a že stejně jako člověk vytváří své prostředí, ono pak zpětně formuje jeho. Zodpovědná architektura by měla pozitivním způsobem ovlivňovat kvalitu života obyvatel a představovat minimální dopad na životní prostředí, a to v souvislosti s celým životním cyklem budovy".

V roce 2014 získal Air House Ekologického Oskara v rámci soutěže E. ON Energy Globe Award ČR 2014 v kategorii Mládež.
Stavba Air House v kampusu ČVUT v Praze-Dejvicích obdržela v soutěži Stavba roku 2015 nominaci na titul a Cenu Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství za vytvoření energeticky soběstačné stavby se zřetelem ke konstrukci a variabilní dispozici, umožňující rozmanité užití.


ZÁKLADNÍ ÚDAJE O STAVBĚ

Název stavby: Air House Lokalita: Kampus ČVUT, Praha 6-Dejvice Investor: České vysoké učení technické v Praze Autor a projektant: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury: Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk, Tomáš Durdis, Matúš Ficko, Barbora Janíková, Hana Kasalová, Lucie Kirovová, Eva Kubjátová, Jiří Müller, Kateřina Rottová, Lucie Zemenová Dodavatel: České vysoké učení technické v Praze, Dřevostavby Biskup, s.r.o. Stavbyvedoucí: Martin Čeněk Zastavěná plocha: 69 m2 Obestavěný prostor: 250 m3 Náklady: 5 mil. Kč (bez DPH)

Autor: 
Doc. Ing. František Kulhánek
Zdroj: 
ČVUT