Datum zveřejnění: 
13. 4. 2016

Na mezinárodní konferenci IBWS (INTEGRAL BART Workshop), která se uskuteční od 18. do 21. dubna v Karlových Varech, bude představen nový nanosatelit CubeSat mission VZLUSAT-1. Na jeho vývoji se podíleli vědci a studenti Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu a dalších komerčních firem a univerzit. Družice o rozměrech deset krát deset krát dvacet centimetrů bude ještě letos vynesena na oběžnou dráhu. ČTK o tom informovala mluvčí Fakulty elektrotechnické ČVUT Libuše Petržílková.

Nanosatelit bude zpracovávat telemetrické informace a další data naměřená ve vesmíru. Zařízení je vybaveno miniaturizovaným rentgenovým dalekohledem, kompozitním materiálem pro stínění kosmické radiace a systémem FIPEX, který umožňuje měření koncentrace kyslíku v termosféře. V létě bude tato družice vynesena na oběžnou dráhu do výšky 450 kilometrů společně s dalšími 50 nanodružicemi stejné velikosti jako součást mezinárodní mise QB50.

Hlavní organizátor karlovarské konference a přední český odborník na rentgenové dalekohledy René Hudec popsal, čím je tuzemský nanosatelit výjimečný. "I přes jeho velikost jsme zvládli satelit vybavit miniaturním rentgenovým dalekohledem s optikou račí oko, který dosud nebyl v kosmu nikdy použit. Díky unikátnímu systému se ve vesmíru vysune přední část a prodlouží tak satelit na třicet centimetrů," uvedl v tiskové zprávě expert z katedry radioelektroniky Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Dalekohled tohoto typu může v budoucnu sloužit pro astrofyzikální pozorování určitých typů rentgenových kosmických zdrojů nebo sledování velmi energetických jevů v zemské atmosféře. "To je logické pokračování mnohaletého českého vývoje rentgenové optiky a dalekohledů račí oko, v nichž jsme dosáhli světově uznávaných výsledků," doplnil Hudec.

Družice typu CubeSat se používají nejen jako plnohodnotné výzkumné družice, ale také pro výuku studentů nebo komerční účely. Primárním cílem tohoto projektu je vývoj, výroba, kvalifikace a experimentální ověření výrobků a technologií na oběžné dráze Země, uvedl na svém webu Výzkumný a zkušební letecký ústav.

Zdroj: 
ČTK