Datum zveřejnění: 
7. 4. 2016

Vysoká na poslední chvíli. Kam lze ještě v těchto dnech podat přihlášku? Kterou školu vybrat? A jak se nejlépe připravit na přijímací řízení? Jelikož přijímací zkoušky na většině škol proběhnou za pár zbývající týdnů, či dokonce dnů, je důležité využít čas efektivně. Řada univerzit nabízí vlastní přípravné kurzy, jenže ty zpravidla začínají už na podzim.

Trvají déle než půl roku a stojí několik tisíc korun. Na několika školách se lze nyní, na poslední chvíli, hlásit do intenzivních přípravných kurzů, takovou možnost nabízí třeba Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT, sesterská fakulta informačních technologií zase poskytuje přípravu z matematiky, která je dokonce zdarma. Některé fakulty vycházejí studentům vstříc, třeba elektrotechnická ČVUT spustí na YouTube seriál k přípravě na přijímačky.

Vyplatí se také sehnat člověka, který v minulosti zkoušku absolvoval, a vyptat se ho na vše podstatné. Se samotnou přípravou by měl uchazeč začít s dostatečným předstihem, učit se průběžně a nezapomínat na opakování. "Vyplatí se zkoušet si testy nanečisto, včetně dodržení časového limitu," podotýká Lucie Nekolná. Dost často se totiž i podle Pudláka stává, že se člověk "zasekne" u jednoho náročnějšího úkolu, a kvůli tomu nestihne zbytek testu.

Podat si přihlášku na ČVUT bylo možné pouze do konce března. Ale některé fakulty této techniky již nyní připouštějí, že vypíší druhé kolo přijímacího řízení. Počítá s ním třeba fakulta dopravní nebo fakulta biomedicínského inženýrství.

Autor: 
Eva Hníková
Zdroj: 
Ekonom