Datum zveřejnění: 
5. 4. 2016

Na letišti v Plané u Českých Budějovic v pondělí poprvé vzlétlo unikátní letadlo UL-39 Albi. Jedná se o ultralehký letoun o váze 320 kilogramů s vlastnostmi proudového letadla, který by mohl sloužit i pro trénink armádních pilotů stíhaček.

Na jeho vývoji se během let podíleli akademičtí pracovníci i více než sto studentů Fakulty strojní ČVUT v Praze. "Projekt je starý zhruba 17 let. Asi sto třicet studentů si na toto téma udělalo diplomové práce. Velmi složité bylo přesvědčit investory, že to má smysl.

Nakonec se nám podařilo získat i podporu od ministerstva školství a realizace projektu byla v rámci projektu ministerstva průmyslu a obchodu," vysvětlil Právu Robert Theiner z Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Škola na vývoji spolupracovala se společnostmi LA Composite a Jihlavan Airplanes. Výsledkem projektu je ultralehký letoun nové generace poskytující potenciál pro dosažení vyšších výkonů, vyšší bezpečnosti provozu a udržitelného rozvoje v letectví.

Další uplatnění může mít tento stroj s dmychadlovým pohonem i ve vojenském letectvu. "Zřízená identifikace UL-39Albi spočívá v tom, že vrtule je schovaná uvnitř letounu, a tak nemůže radar zachytit její odraz ani tepelnou stopu," upozornil Theiner.

Pro sportovní piloty může být letoun i určitou raritou. "V automobilovém průmyslu bych to přirovnal například k ferrari," řekl Roman Jabůrek, jednatel společnosti Jihlavan Airplanes.

Autor: 
Pavel Orholz
Zdroj: 
pravo.novinky.cz