Datum zveřejnění: 
4. 4. 2016

Strojaři z Ústavu letadlové techniky Českého vysokého učení technického v Plané u Českých Budějovic převedli nový letoun UL 39 Albi, ve kterém armáda může lépe a levněji cvičit své bojové piloty. Ultralehký letoun váží zhruba 320 kilogramů, ale má vlastnosti proudového letadla. Podle tvůrců je to světový unikát, který vznikal 17 let. Velkou výhodou s využitím ve vojenství je to, že jeho tepelnou stopu nezachytí radar.

Strojaři jsou jedním ze stavitelů letounu, u jeho zrodu stály i firmy La Composite a Jihlavan Airplanes. Na projektu se podíleli i autoři 130 diplomových a několika disertačních prací na ČVUT.

"Při výrobě jsou použité materiály, které v letectví nikdy použity nebyly," uvedla Marta Špačková, mediální zástupkyně Fakulty strojní ČVUT, pod kterou Ústav letadlové techniky spadá.. Jedná se o první letoun v kategorii ultralight s vlastnostmi proudového letadla, který bude moci pilotovat běžný sportovní pilot. "Každý, kdo má průkaz na sportovní letadlo, může létat i s tímto letounem," dodal generální ředitel Jihlavan Airplanes Radek Filip.

http://www.reflex.cz/clanek/70498/cvut-predstavilo-jedinecnou-ultralehko...

Zdroj: 
Reflex