Datum zveřejnění: 
28. 3. 2016

Města v okolních státech se postupně vyvíjejí a čím dál tím víc probíhá implementace technologií do veřejného života. Jak si vede Praha v porovnání se světovými metropolemi? Jak se od ostatních můžeme inspirovat a co se naopak u nás zavést nedá? I na toto téma se diskutovalo na přednášce Smart Cities: Zavádění nových technologií do veřejného prostoru, která se pod záštitou Roklen College uskutečnila 23. března na Vysoké škole ekonomické. Jak nám nové technologie ve městech vysvětlili primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová, děkan dopravní fakulty ČVUT Miroslav Svítek, místostarostka Prahy 3 Lucie Vítkovská, architekt Michal Postránecký a z ekonomického pohledu hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Dnes můžeme díky chytrým technologiím virtualizovat vlastní svět a modelovat dopředu věci, které zavedeme do praxe pomocí dat, kterých se sbírá téměř neomezené množství. Pracuje se s nasbíranými daty v souvislosti se smart cities? "Vznikají kybernetiko – fyzické systémy, z hlediska smart cities se ale mluví o "cyber – social system", aby se k plánům a virtualizacím přidal i sociální rozměr," vysvětluje Svítek. Data se dají získat i ze světla, a podle pana děkana můžeme využívat světlo k tomu, abychom určili i pohyby lidí po zemi; sám dokonce na takovém projektu pracuje.

Zavádění nových technologií ale nemusí probíhat jenom "seshora" z radnice, dopomáhat můžou developeři, a také obyvatelé. "Třeba v Německu se obyvatelé města dohodli a udělali si sdílení energie ze solárních panelů. Takže určitě se dá vybudovat smart city i skrz komunitní sítě, člověk se nesmí vytratit ani mezi novými technologiemi" myslí si Svítek.

http://http://roklen24.cz/a/iwHeZ

Autor: 
David Simo
Zdroj: 
roklen24.cz