Datum zveřejnění: 
12. 3. 2016

Roboti, spolupráce s hi-tech firmami, ale i postgraduální studia. Přes líté a letité boje o jeho povahu by mělo nové výzkumné centrum ČVUT zahájit na podzim provoz.

Kousek od Vítězného náměstí v pražských Dejvicích roste nová dominanta. Jde o Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), který buduje ČVUT. Už na podzim přivítá první vědce. A také tam bude nově sídlit rektorát pražské techniky.

"Ano, přibližně v září tam rektorát přesuneme," potvrdil LN rektor Petr Konvalinka s tím, že se tím vyřeší současný stav, kdy vedení největší technické univerzity v Česku sídlí v pronajaté budově od VŠCHT, tedy ve své dřívější součásti. "Konečně budeme ve vlastním," říká Konvalinka.

Na výzkumné středisko CIIRC jde miliarda korun ze státního rozpočtu a 160 milionů přidá škola z vlastního. Základní kámen centra, jehož idea je starší osmi let, byl položen v listopadu 2014, již letos by měla být budova – i s desetipatrovou věží – postavena.

Otevřeni kolegům i průmyslu "Stavbu bychomměli už v červenci nebo v srpnu převzít, na zařízení budou zapotřebí asi dva měsíce. Se zahájením provozu tak počítáme koncem října," říká Vladimír Mařík, ředitel CIIRC-ČVUT jakožto nejmladšího z pěti vysokoškolských ústavů pražského vysokého učení, v němž se mají vyvíjet nové systémy a roboty.

Již teď pracuje pro institut 106 zaměstnanců; v plném provozu kolem roku 2020 by tam mělo působit na 300 vědců a doktorandů. Institut počítá s výzkumnými a výukovými laboratořemi, bude tam i inkubátor a výpočetní středisko. "Chceme mít společné laboratoře jak s firmami typu Rockwell, Eaton či Siemens, se kterým hodláme vybudovat unikátní test-bed čili testovací a ověřovací pracoviště pro průmyslovou automatizaci, tak s technickými školami z Brna, Plzně i Ostravy. Jsme otevřeni všem," tvrdí Mařík.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Investice do robotů * Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), nový ústav ČVUT, je jednou z největších investic do vědeckých a vysokoškolských ústavů v Praze. Vyjde na více než miliardu korun. * Institut se zaměří na sedm výzkumných směrů, mezi nimiž jsou řiditelné a inteligentní systémy, roboty pro průmysl, strojové vnímání a "učení", neuroinformatika nebo i biomedicínské aplikace. * CIIRC má i pokračující výzkumný projekt s US Navy a americkou Missile Defence Agency (MDA). * Loni již tento ústav ČVUT získal prestižní ERC Consolidator grant, který přinesl Josef Urban.

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
lidovky.cz