Datum zveřejnění: 
10. 3. 2016

Studenti architektury ČVUT představili, co by mohlo vzniknout v opuštěném areálu ve Voticích

VOTICE Vzduchem se line sladká vůně kakaových bobů, mléka a dalších dobrot. Dětem svítí oči radostí. Jsou v království čokolády uprostřed Votic. Zdatnější návštěvníci zdejší vyhlášené čokoládovny šplhají i na vyhlídkovou věž. To je aspoň vize budoucí architektky a zároveň milovnice čokolády Jany Kremláčkové. Její návrh na využití opuštěného areálu v Kaplířově ulici v centru Votic je jeden z nejextravagantnějších, které se mezi šestnácti pracemi studentů třetího ročníku Fakulty stavební ČVUT v Praze objevily. Naopak mezi nejčastější vize, co by mohlo nahradit někdejší sídlo firmy Compag, zabývající se odpadovým hospodářstvím, jsou kavárny, wellness centrum nebo plavecký bazén. Podle vedení města zřejmě nic z toho stavět nebudou. "Jedná se o cvičné práce studentů, neznamená to, že některý z projektů bude vůbec uskutečnitelný, ale spoluprací s katedrou stavitelství a architektury získalo město šestnáct zajímavých pohledů na místo, které čeká na své využití," uvedl místostarosta Martin Rataj.

Hlasování na webu
To, že Votice zatím s areálem v centru města nemají konkrétní plány, potvrdil i starosta Jiří Slavík. "Momentálně dokonce rada rozhodla vyhlásit záměr, že bychom ho prodali, ale uvidíme, co na to zastupitelé. Není ale prioritní, abychom okamžitě museli areál prodat, protože ho využíváme jako sklady," doplnil starosta. Podle něj je využití pozemku omezené tím, že k němu vedou úzké ulice. "Tato soutěž je inspirací od mladých mozků. Něco je spíše science fiction, těžko by se to uskutečňovalo – třeba bazén nebo lázně, protože tu není ani možnost velkokapacitního parkování, ale někteří studenti se drželi reálných mantinelů, jako je kavárna, cukrárna, vinárna," poznamenal Slavík. Všechny návrhy, jak na vizualizacích, tak i na několika modelech, si lidé prohlédnou do konce března při akcích v multifunkčním centru. Navíc mohou hlasovat i na webu města pro návrh, který se jim zdá být nejlepší. Právě na internetu "válcuje" své spolužáky Andrea Babáková se svým wellness, fitness a kavárnou. "Přijde mi to vzdušné, líbí se mi varianta malého bazénu, pěkné kavárny a společenského sálu na ples, taneční, zábavu. Prostě všechny věci, co tu chybí a využívalo by se to," řekl obyvatel Votic Martin Franc.

Právě Martin Franc přišel s nápadem se spojit se studenty architektury. "Na to místo jsem se díval od té doby, co se Compag odstěhoval. Jako téma se to řešilo i po posledních komunálních volbách, v nichž jsem se angažoval právě kvůli tomu, že se toho ve Voticích moc nemění," poznamenal Franc. Před rokem se spojil s projektantem Martinem Zimou a s profesorkami na ČVUT. "Hledali jsme myšlenku, jak smysluplně takový pěkný areál využít, aby sloužil pro širokou skupinu lidí. Šance získat náhled celého ročníku budoucích architektů, nezkreslený žitím ve Voticích, mi přišla jako geniální," upozornil Franc. Nejvíc jej zaujal návrh Otto Urbance, který zachoval i původní stodolu, ale k ní zakomponoval i moderní budovu.

Autor: 
Markéta Zikmundová
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes