Datum zveřejnění: 
4. 3. 2016

Světelné linky, které se proměňují v čase, zdobí fasádu budovy Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze Dejvicích. Interaktivní fasáda může komunikovat s okolím, například pomocí mobilních aplikací. Vzorce a barvy světla se mění podle toho, jaká data týkající se třeba znečištění vzduchu nebo hladiny hluku vně i uvnitř budovy systém právě zpracovává.

Projekt Linky, na kterém spolupracovali umělci s odborníky z ČVUT, chce mimo jiné představovat výzkumnou a tvůrčí činnost školy veřejnosti. V budoucnosti by měl sloužit jako interaktivní nástroj pro vizualizace libovolných procesů. Paralelně s rozsvícením fasády byly uvedeny do provozu webové stránky, které v budoucnu návštěvníkům nabídnou i tvůrčí zapojení do projektu.

Projekt společně iniciovaly Fakulta elektrotechnická a Fakulta architektury ČVUT a jde o jeden z mezioborových projektů Institutu intermédií. Instalaci navrhli přední sklářský výtvarník a sochař Marian Karel, Josef Šafařík z Ústavu průmyslového designu Fakulty architektury ČVUT v Praze, spoluzakladatel Institutu světelného designu Jakub Hybler a ředitel Institutu intermédií Roman Berka.

Důležitým momentem pro vznik světelné fasády byl i fakt, že výrazné budovy vysokých technických škol tvoří na Vítězném náměstí dominanty v zamýšleném, ale nikdy nedokončeném urbanistickém konceptu Antonína Engela. To zůstává, stejně jako náměstí Staroměstské, připomínkou nedokončených či přerušených zásadních městotvorných konceptů, jejichž neexistence Prahu podle odborníků svým způsobem vizuálně i funkčně poškozuje.

Světelná fasáda může připomínat stále oblíbenější videomapping, podle tvůrců je však něčím jiným - právě proto, že za jejím vznikem stojí vědci. Má mnoho technologických možností, může do srozumitelných světelných efektů převádět data a údaje, týkající se zvolených oblastí - teploty a vlhkosti ovzduší, hladiny hluku v okolí či znečištění životního prostředí vně i uvnitř budov. Umí vizualizovat informace o stavu datových toků na obou fakultách.

Okolojdoucí mohou do vizuálního tvaru a vyznění navíc sami vstupovat pomocí chytrých telefonů, mohou obraz propojovat se zvukovou instalací. Projekt má i charakter takzvaného chytrého produktu - hlídá si intenzitu vydávaného světelného záření, v nočních hodinách nepřispívá k vytváření světelného smogu.

Zdroj: 
ČTK