Datum zveřejnění: 
4. 3. 2016

ROZHOVOR S REKTOREM ČVUT PETREM KONVALINKOU

Kdo inicioval úzkou spolupráci mezi kadaňskou průmyslovkou a pražskou ČVUT a proč?

Spolupráci se Střední průmyslovou školou stavební a Obchodní akademií v Kadani jsem inicioval já osobně s ředitelem Zdeňkem Hrdinou a nejlepším pedagogem Chomutovska Ing. Miroslavem Pacholíkem, mým bývalým profesorem.

Jsem hrdým absolventem SPŠS v Kadani a spolu se spolužáky Martou Horákovou (ředitelka České pošty), Jiřím Ždímalem (majitel SEAL), Olgou Ždímalovou, Miroslavem Gabrielem (ředitel EKOLS) a Petrem Kraitlem (majitelem INGSPOL) jsem před osmi lety inicioval soutěž o Cenu pro nejlepšího studenta. Odměňujeme tři nejlepší studenty, které vyberou profesoři průmyslovky a my je odměníme finanční odměnou. Tradičně se vyhodnocení koná v Den stavitelství a architektury v Kadani.

Tito nejlepší studenti se pravidelně stávají jedněmi z nejlepších studentů ČVUT. Proto jsem se rozhodl nabídnou SPŠ stavební a OA v Kadani, aby se stala partnerskou školou ČVUT v Praze. Podobný záměr máme i s další prestižní školou SPŠ stavební v Dušní ulici v Praze.

- Jak konkrétně má vypadat výměna zkušeností mezi učiteli obou institucí a co má přinést? Stejně tak co může přinést srovnání metod výuky na střední a vysoké škole?

Výměna zkušeností bude probíhat formou účasti učitelů SPŠS a OA na přednáškách a seminářích, které bude ČVUT pořádat. Cílem je přispět k rozvoji znalostí a informovanosti. Chceme se vzájemně poučit ze situací, které nastávají jak na straně SPŠS a OA, tak ČVUT.

- Jako jeden z důvodů spolupráce jste uvedli usnadnění přechodu studentů SPŠS na ČVUT. Proč ale, když už nyní studenti z kadaňské průmyslovky patří mezi vaše nejlepší studenty?

Většina studentů ze středních průmyslových škol se potýká na začátku studia s nedostatečnou znalostí matematiky a fyziky. Záměrem naší spolupráce je nastavit způsob výuky těchto předmětů tak, aby byl přechod na vysokou školu snadnější a pro studenty méně stresující. Ti nejlepší Kadaňští studenti to zvládají dobře, ale stejně dobře by to mohli zvládat i jejich velmi dobří spolužáci. A to je naše ambice. Chceme, aby nejlepší studenti úspěšně studovali na nejlepší technické universitě.
 

Zdroj: 
Chomutovský deník