Datum zveřejnění: 
2. 3. 2016

Sokolov se stal po Praze a Brně třetím městem, kde mají nevidomí příležitost vyzkoušet elektronickou bílou hůl. Pomůcka je propojena s mobilním telefonem s kamerou. Jejím prostřednictvím mohou nevidomému v nouzi s orientací poradit například z domova jeho blízcí nebo strážníci z dispečinku městské policie. Novinku dnes novinářům představil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák (ČSSD).

"Pomocí elektronické slepecké hole propojené s telefonem bychom mohli zrakově postiženým nahradit oči. Obraz se přenáší na operační středisko nebo k někomu domů přímo z jeho rodiny na počítač a je možné navigovat člověka po telefonu. Aby věděl, kde je, a v nějaké nepříznivé situaci mohl požádat o pomoc," uvedl Čermák. Technologickou novinku z Českého vysokého učení technického (ČVUT) už začali zkoušet nevidomí ze sokolovského střediska TyfloCentrum. Spolupracují s nimi strážníci, kteří si obraz z kamery mohou promítnout na dispečinku městské policie.

Jako první elektronickou bílou hůl vyzkoušel Josef Krajčovič. "Za to, že můžeme takovou technologii vyzkoušet, jsem moc vděčný. Mám vodícího psa a Sokolov velmi dobře znám, přesto se mi už stalo, že jsem se ztratil jen pár set metrů od domova. V takové chvíli by mi pomoc přes kameru moc pomohla," řekl ČTK Krajčovič. Systém má podle něj zatím i nevýhody. Chybí například tlačítko, které by umožnilo nevidomému přivolat pomoc i bez telefonického spojení, nebo možnost propojení s jinými operačními systémy. Hůl je totiž zatím možné spárovat pouze s operačním systémem Android.

Strážníci chtějí hůl vyzkoušet s několika nevidomými, aby pak ČVUT mohli dát co nejlepší zpětnou vazbu. Vývojáři do budoucna slíbili další ojedinělou pomůcku v podobě brýlí s webovou kamerou. Handicapovaným by tak odpadla nutnost nosit telefon s kamerou zavěšený na krku.

Zdroj: 
ČTK