Datum zveřejnění: 
26. 2. 2016

Sokolov se po Praze a Brnu stane třetím městem v republice, kde vyzkouší unikátní technologickou novinku v režii vědců z ČVUT v Praze. Bude tak jedním z prvních míst na světě, kde nevidomí prověří v praxi takzvanou elektronickou slepeckou hůl. Ta je vyvinuta tak, aby její majitelé mohli bleskově přivolat pomoc nebo požádat o navigaci, třeba při hledání obchodu.

Projekt minulý pátek 12. února 2016 představil na sokolovské radnici sám jeho autor, docent Jiří Chod z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Schůzky se zúčastnili kromě starosty Jana Picky, velitel městské policie Petr Kubis, také náměstek Karel Novotný z ministerstva průmyslu a obchodu nebo krajský náměstek Miloslav Čermák. Slepecká hůl je pomocí chytrého telefonu napojená na navigační systém. Díky němu může nevidomý jediným stisknutím tlačítka vyslat dálkový signál svému navigátorovi. Ten se s ním může okamžitě telefonicky spojit, nebo ho díky aplikaci může snadno lokalizovat a vyhledat. "Speciální hůl v Sokolově vyzkouší hned několik lidí, kteří pak své poznatky předají přes nás panu docentovi, aby technologie byla co nejvíc dokonalá a prospěšná." Popsal spolupráci starosta Jan Picka s tím, že dobrovolníky z řad nevidomých vybere městská policie.

"Chceme hůl zapůjčit více lidem, protože každý vnímá různé situace jinak. Vydáme se s nimi do města v plném provozu, do parku a určitě vyzkoušíme i různé části dne. Tak abychom měli co nejvíc poznatků." Naznačil zkušební scénář velitel městských strážníků Petr Kubis. Ten chce zapojit i Tyflocentrum, které s nevidomými pracuje. A zároveň hodlá prověřit i napojení přes SOS tlačítko na služebnu policie. Další novinkou, kterou vývojáři nabízí a Sokolov plánuje využít, jsou brýle s webovou kamerou. "Jde o další ojedinělou pomůcku pro handicapované a zároveň pro jejich blízké. Asistent na druhé straně díky tomu uvidí, kde se postižený nachází. Za mě perfektní krok do budoucnosti." Uzavírá starosta.

http://www.karlovarskenovinky.cz/zpravy/regiony/v-sokolove-vyzkousi-elektronickou-slepeckou-hul-z-cvut/ Zpracovatel: Anopress

Zdroj: 
karlovarskenovinky.cz