Datum zveřejnění: 
22. 2. 2016


Tuzemské podniky se potýkají s nedostatkem IT specialistů. Roste i jejich snaha přijímat na tyto pozice ženy, jejich počet v oboru ale zatím neroste. Zřejmé je to už ze situace na vysokých školách. Zatímco v tuzemsku tvoří ženy zhruba jedenáct procent studentů technických oborů, v některých zemích západní Evropy jich je téměř čtvrtina.

Příklad představuje Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze. Mezi 959 studenty je v současném akademickém roce zapsáno v bakalářském programu 101 dívek, tedy necelých jedenáct procent. A kolem podobného čísla osciluje podíl posledních sedm let. Navazující magisterský program studuje jen zhruba šest procent zájemkyň.

http://http://e-svet.e15.cz/it-byznys/v-ceskem-it-stale-chybi-zeny-na-cvut-tvori-jen-desetinu-studentu-1273231

"Pro ženy, které usilují o dobrou pracovní kariéru a které mají technické nadání a solidní vzdělání, je dnes oblast IT obrovskou příležitostí," uvedl přitom děkan fakulty Pavel Tvrdík s tím, že znatelné rozdíly neexistují mezi pohlavími ve výsledcích ani době studia.

Pro ženy, které usilují o dobrou pracovní kariéru a které mají technické nadání a solidní vzdělání, je dnes oblast IT obrovskou příležitostí

Autor: 
Markéta Žižková
Zdroj: 
e15.cz