Datum zveřejnění: 
19. 2. 2016

Nejmodernější technika si postupně hledá cestu i do života postižených lidí. Po nejrůznějších kompenzačních pomůckách přichází fakulta elektrotechnická ČVUT Praha s vynálezem, který ocení nevidomí v nejběžnějším životě. Elektronickou slepeckou hůl. Sokolov je po Praze a Brnu teprve třetím městem v republice, kde ji budou zrakově postižení testovat.

"Zatím netuším, co od tohoto zařízení mohu očekávat. Ještě jsem s ním nepřišla do styku," uvedla Gertruda Maruščáková. Ta bude jedním z nevidomých, kteří budou hůl testovat. Žena doposud spoléhá na služby průvodce. "Myslím si ale, že mi elektronická hůl může pomoci. Hlavně v prostředí, které neznám. Jde o to překonat takový ten strach. Když víte, že si díky elektronické holi můžete přivolat pomoc, možná by to při boji se strachem mohlo zabrat," doplnila.

Autorem projektu elektronické hole je Jiří Chod z elektrotechnické fakulty ČVUT. Slepecká hůl je vyvinuta tak, aby její majitel mohl bleskově přivolat pomoc nebo požádat o navigaci například v okamžiku, kdy hledá obchod. Hůl je propojená chytrým telefonem s navigačním systémem.

Díky tomu může nevidomý jediným stiskem tlačítka vyslat signál svému navigátorovi. Ten má možnost buď svému klientovi obratem zavolat, nebo jej díky počítačové aplikaci snadno lokalizovat a vyhledat.

"Speciální hůl v Sokolově vyzkouší hned několik lidí, kteří pak své poznatky předají přes náš úřad autorovi projektu," uvedl Jan Picka, starosta Sokolova. Dobrovolníky z řad nevidomých vyberou strážníci městské policie.

"Chceme hůl zapůjčit více lidem, protože každý vnímá různé situace jinak. Vydáme se s nimi do města v plném provozu, do parku a vyzkoušíme i různou denní dobu. Tak bychom měli získat co nejvíce poznatků," popsal testování novinky Petr Kubis, velitel městské policie.

Vývojáři už nabízejí Sokolovu další elektronickou "vychytávku". Jsou jí slepecké brýle s integrovanou webovou kamerou. Podle starosty Picka jde o další ojedinělou pomůcku pro hendikepované a zároveň pro jejich blízké, kteří díky ní mohou vidět, kde se postižený právě nachází. "Za mě perfektní krok do budoucnosti," dodal sokolovský starosta.

Autor: 
Petr Kozohorský
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes