Datum zveřejnění: 
17. 2. 2016

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Podpora aplikovaného výzkumu by se podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka měla víc zaměřit na oblasti, které táhnou české hospodářství. Je to i jeden z cílů národní politiky výzkumu. Materiál dnes schválila vláda. Na jeho přípravě se mohli podílet i zástupci firem, jenže Svaz průmyslu a dopravy chce o výhledu do roku 2020 debatovat i dál.

Tereza STÁRKOVÁ, redaktorka:
Jak zajistit spolehlivou navigaci i mimo dosah družic. Tým Jana Roháče řešení našel a stále ho zdokonaluje.

Jan ROHÁČ, letecké a kosmické systémy, FEL ČVUT v Praze:
Máme tady celou řadu bezpilotních prostředků, jak můžete vidět tady toto letadlo. Má rozpětí křídla přes tři metry.

Tereza STÁRKOVÁ, redaktorka:
Svoje systémy testují i na mnohem menších přístrojích.

Jan ROHÁČ, letecké a kosmické systémy, FEL ČVUT v Praze:
Do toho foukne vítr zboku, to znamená, že ten prostředek samozřejmě odletí stranou. Vy se na to místo musíte vrátit. A jakým způsobem se vrátíte, se odvíjí právě od správně vyřešené navigační úlohy, kterou řešíme my.

Tereza STÁRKOVÁ, redaktorka:
Takhle třeba vypadal navigační systém MiGu-21. Ten už dnes dokážou vyrobit v kapesní velikosti. Zájem o jejich práci je proto velký. Tady na oboru leteckých a kosmických systémů přímo spolupracují s desítkou firem. To je příklad, který chce vláda do budoucna vidět mnohem častěji. Kromě leteckého průmyslu plánuje podpořit aplikovaný výzkum třeba v oblasti energetiky, strojírenství, železniční dopravy a nebo nanotechnologií.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Lépe než všem dávat trochu, tak je zaměřit se skutečně na ty perspektivní obory, na ty, které potáhnou naši ekonomiku, na ty, v kterých máme potenciál a které jsou strategické.

Tereza STÁRKOVÁ, redaktorka:
Vědecká strategie taky počítá s přehledným systémem financování výzkumných center. Zapojit se mají právě i soukromé firmy.

Zbyněk FROLÍK, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR:
Národní politika vlastně nedefinuje, jakým způsobem si stát představuje motivaci nebo zapojení soukromých subjektů, tak se domníváme, že tady bude velký problém.

Petr KONVALINKA, rektor ČVUT v Praze:
Pokud by ten dokument jako takový byl naplněn a byly splněny ty cíle, které si klade, tak by to samozřejmě byl významný posun, ale já se trošku obávám, že na to nebudou finanční prostředky.

Tereza STÁRKOVÁ, redaktorka:
Třeba ČVUT dostává čtyřicet procent rozpočtu. Zbytek peněz musí vysoutěžit. S tím zatím počítá i Jan Roháč. I když práce jeho studentů málokdy zůstávají v knihovně. Výsledky se naopak čím dál častěji pohybují v terénu. Redakce a Tereza Stárková, Česká televize.

Zdroj: 
ČT 1