Datum zveřejnění: 
14. 2. 2016

Segment sdílených podnikových služeb v České republice meziročně zaznamenal dvacetiprocentní růst.
Obratem dosáhl na 80 miliard korun a zaměstnává 65 tisíc lidí po celé zemi.
Pro srovnání - podobně velké množství zaměstnanců má například ministerstvo vnitra anebo tři největší soukromí zaměstnavatelé v ČR, k nimž podle ČSÚ patří Kaufland, Škoda Auto a Agrofert.


Kariéra a dobrá mzda za znalost cizích jazyků
Specifikem sektoru podnikových služeb je nutnost znalosti cizích jazyků, často i méně obvyklých. Souvisí to s lokalitami, odkud se rektrutují zákazníci jednotlivých center. Valná většina obstarává klienty ze západní Evropy, centra však obsluhují také jiná území, například jihoamerické či blízkovýchodní státy. V IT centrech, ať jsou zaměřením orientovaná na technickou podporu nebo vývoj, si navíc zaměstnanci mohou přijít na slušné ohodnocení. To si zřejmě uvědomují i sami studenti, neboť dle Jiřího Matase z Fakulty elektrotechnické (FEL) ČVUT v Praze je patrný zvýšený zájem o studium kybernetiky a informatiky.

Nástupní platy absolventů těchto oborů se dle průzkumu agentury Grafton Recruitment pohybují od 22 do 27 000 korun, v centrech sdílených podnikových služeb mohou vystoupat až k 30 000 korun s tím, že zaměstnanci zároveň dostanou možnost zvýšení kvalifikace formou nejrůznějších školení a certifikací jako například CISA či ITIL. "Programátoři, síťoví a databázoví specialisté, testeři či analytici mohou v segmentu sdílených služeb udělat dobrou kariéru, pokud budou mít chuť rozvíjet se nejen ve svých expertních znalostech, ale i v cizích jazycích," dodal Jonathan Appleton.

http://ictrevue.ihned.cz/c1-65163330-oblast-sdilenych-sluzeb-pokracuje-v-silnem-rozvoji

Autor: 
David Zajíc
Zdroj: 
iHNed.cz