Datum zveřejnění: 
11. 2. 2016

Votice – Votičtí občané se zájmem prohlíželi návrhy šestnácti studentů architektury stavební fakulty Českého vysokého učení technického na přestavbu opuštěného objektu Compagu v Kaplířově ulici.

Studenti třetího ročníku nedostali pro svoji seminární práci konkrétní zadání, co by město na 1700 metrech čtverečních v sousedství základní školy chtělo nebo potřebovalo. "Měli z objektu udělat něco, co by zapadlo do rázu ulice a vymyslet, co by tam mohlo být. I proto pro ně bylo těžší," vysvětlil Martin Rataj, místostarosta Votic. Budoucí architekti si lokalitu na rohu ulic Kaplířova a Školní zmapovali, změřili a´ vyfotografovali, aby se jejich nápady do vymezených prostor vešly a navazovaly na komunikace. "Je těžké místo využít, abychom nezatěžovali budoucím provozem centrum města v okolí školy," podotkl místostarosta.

Svěřenci architektek Ludmily Čajkové a Ivy Knappové z ČVUT, které ve středu navečer ve votickém Multifunkčním společenském centru (MSC) prezentovaly návrhy studentů, kteří do Votic nepřijeli osobně, si před zpracováním návrhů udělali v městě mezi obyvateli anketu, co jim chybí.
Lidé diktovali, že wellness s vířivkami a masážemi, kavárny, hotel. O šestnácti návrzích, které budou vystavené v MSC do konce března vystavené, mohou Votičtí hlasovat. Neznamená to, že studie s nejvyšším počtem hlasů bude realizovaná. "Autory vítězných návrhů odměníme za to, že pro Votice něco vytvořili," nastínil Martin Rataj. Město totiž za vypracování návrhů nic neplatí, studenti je zpracovali v rámci studia architektury a urbanismu. Pro vysokoškoláky to ve Voticích byla první veřejná prezentace a obhajoba školních prací. "Z několika projektů by šel sestavit záměr, který by vyhovoval okolí," konstatoval místostarosta, jehož i jeho kolegy překvapil zájem obyvatel o studentské návrhy. Očekávali několikanásobně nižší účast. Do MSC dorazili především lidé z okolí nevyužitého areálu bývalého sídla Compagu."

http://http://benesovsky.denik.cz/zpravy_region/laj-zajem-o-studentske-navrhy-predcil-ocekavani-radnice-20160211.html

Zdroj: 
benesovsky.denik.cz