Datum zveřejnění: 
11. 2. 2016

Hradec Králové - Hradecká městská karta oslavila nedávno desáté výročí. Nového kulatého jubilea se však zřejmě nedožije.

"Ne, rozhodně to nebude žádná hradecká Opencard," deklaroval náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich, když ve středu před novináři představoval projekt nového odbavování cestujících v hromadné dopravě. Ten současný, který nedávno oslavil deset let své existence, je podle něj již zastaralý. "Svět informačních technologií a jejich možností jde stále kupředu. To, co bylo před deseti lety moderní, je z dnešního pohledu již zastaralé. I proto hledáme nové cesty, jak co nejlépe zpříjemnit lidem cestování," doplnil náměstek s tím, že novinka, která by měla nahradit současné žluté automaty v autobusech, by se neměla vztahovat pouze na městskou hromadnou dopravu, ale na veřejnou dopravu celkově, a to i vlakovou. A to nejenom v Královéhradeckém kraji, ale i v sousedních Pardubicích. "Na území měst Hradec Králové, Pardubice a v prostředí integrovaného dopravního systému (OREDO) nejsou v současné době sladěny systémy pro odbavování cestujících. To by se do budoucna mělo změnit," řekl Jindřich Vedlich s tím, že v současné době není vůbec zřejmé, které komponenty nynějšího systému lze pro účely harmonizace využít nebo které je naopak nutné upgradovat, či zcela nahradit.

Prostředí veřejné linkové dopravy, železniční dopravy a MHD měst v regionu je vybavené v rámci projektů Oreda zcela novým odbavovacím a informačním systémem, zatímco obě krajská města jsou vybavena dosluhujícími systémy. "Jedinou cestou je tak všechny systémy sloučit do jednoho. I proto jsme nechali vypracovat studii, která nám řekne, jak nejlépe postupovat," uvedl Jindřich Vedlich a dodal, že náklady na novinku se pohybují v řádech několika desítek milionů korun.

Hradecká radnice, spolu s regionálními dopravci a Pardubicemi, hledá, jak nahradit stávající systém odbavování cestujících. Do několika let by tak mohly zmizet "žluté krabičky" z autobusů a lidé by mohli jezdit na jednu kartu napříč oběma kraji i jejich metropolemi. Počítá s tím Studie harmonizace elektronického odbavování cestujících v Královéhradeckém a Pardubickém kraji včetně krajských měst. Tu nyní zpracovává ČVUT v Praze. "Cílem je vytvoření vzájemně propojitelných systémů elektronického odbavování cestujících, případně jednotného systému," uvedl náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich s tím že uvažované náklady se pohybují v řádech několika desítek milionů korun. Hradecká část by měla přijít na 42 a Pardubická na 36 milionů korun. "Ne všechny prostředky by však plynuly z radniční kasy, ale pětaosmdesát procent částky by měla uhradit dotace z projektu ITI," doplnil Jindřich Vedlich, který předpokládá, že nový odbavovací systém by mohl fungovat od roku 2017, případně od roku 2018. "Vše záleží na závěrech studie, která by měla být hotova v průběhu letošního roku," dodal náměstek primátora s tím, že studie může navrhovat různé technologie elektronického odbavování cestujících .

"Studie zváží i aplikaci nových progresivních způsobů úhrady jízdného, respektive možnost tarifní integrace mezi všemi zúčastněnými dopravci," doplnil Jindřich Vedlich, jež také předpokládá, že v konečné fázi, tedy výběru dodavatele odbavovacího systému, by byl vypsán pouze jeden tendr na zhotovitele."

http://hradecky.denik.cz/zpravy_region/s-jednou-kartou-napric-obema-sousednimi-kraji-20160211.html

Zdroj: 
hradecky.denik.cz