Datum zveřejnění: 
11. 2. 2016

ONDŘEJOV/PRAHA Čtyři roky trvalo týmu vědců sestrojit speciální napájecí zdroj pro jeden z jedenácti přístrojů, které ponese kosmická sonda Evropské kosmické agentury s názvem JUICE k Jupiteru. Satelit v hodnotě 1,5 miliardy eur má v roce 2022 odstartovat na svou několikaletou misi zaměřenou na průzkum měsíců této planety. Vedoucím vývoje napájecího zdroje přístroje RPWI se na Astronomickém ústavu AV ČR stal Jaroslav Laifr, osmadvacetiletý vědec, který projekt řídí současně jako doktorand na Katedře měření FEL ČVUT. "Vývoj takového napájecího zařízení skýtá svá úskalí. Musíme dodržet určitou maximální hmotnost, rozměry, musí být odolný vůči radiaci a energeticky úsporný," upřesňuje Laifr.

Fungovat musí několik let
Samotná sonda k Jupiteru nejprve 8 let poletí. Vědci ovšem chtějí, aby po celou tu dobu žila. "Sonda musí být funkční nejen při zkoumání samotných měsíců Jupiteru, což bude trvat přibližně další 3 roky, ale také při zmiňované cestě. Kolegové během ní budou sondu například kalibrovat, a tak je třeba, aby naše napájecí zařízení po celou dobu spolehlivě fungovalo. A dokážete si představit, jak to asi může vypadat v hlubokém vesmíru," dodává Laifr.

Samotné zkoumání
Satelit se bude věnovat průzkumu měsíců Jupitera. "Jeho úkolem je mimo jiné i průzkum magnetosférických procesů v okolí této největší planety sluneční soustavy. Jupiter totiž disponuje druhou největší magnetosférou hned po Slunci, což se samozřejmě odráží na interakci s jeho měsíci. Například Mars nemá téměř žádnou," popisuje úkol satelitu Laifr.

Finance
Klíčovou stránkou vývoje napájecího zařízení jsou ovšem finance. "Na vytvoření prototypu napájecího zdroje a potřebné projektové dokumentace jsme od vlády za celou dobu měli k dispozici přibližně 6 milionů korun. Nicméně to nestačí. K výrobě finálního letového a záložního kusu včetně nákladů na speciální letové elektronické součástky a potřebné sladění s dalšími částmi družice v nadcházejících letech je však zapotřebí ještě přibližně 20 milionů. Doufáme, že nám Ministerstvo školství již dříve přislíbené finance uvolní a my tak budeme moci projekt úspěšně dokončit. Zatím je to z nám neznámých důvodů nejisté," říká vědecký pracovník Štěpán Štverák.

Autor: 
(sas)
Zdroj: 
Náš region