Datum zveřejnění: 
5. 2. 2016

Měření, k němuž se drtivá většina lidí nedostane za celý život, změření radioaktivity v těle, si vyzkoušel v rámci speciálního programu pro desítku studentů ČVUT v Jaderné elektrárně Temelín student čtvrtého ročníku Filip Hejzlar.

Za deset minut měl jistotu, že radioaktivita jeho těla odpovídá běžným hodnotám. Výsledek studenta nepřekvapil, podle svých slov ho očekával. V České republice jsou taková zařízení, která jsou schopna do detailu změřit radionuklidy v lidském těle.

Měření trvá deset minut a výsledkem je protokol, který dokáže zaznamenat desítky různých radionuklidů. Loni na podzim takové měření nedobrovolně absolvoval pracovník jednoho z temelínských dodavatelů, který si den před vstupem do elektrárny dal kančí pečínku.

"Základům radioaktivity jsme se věnovali během studia, takže o ní už něco vím, a proto mě hlavně zajímalo, jak celé měření vlastně probíhá. Nakonec se ukázalo, že stačilo, abych tady seděl deset minut, a ještě jsem k tomu mohl poslouchat hudbu, a výsledek odpovídající normálu jsem očekával," shrnul své dojmy z měření krátce po jeho absolvování Filip.

Speciální temelínský přístroj CTP mu naměřil v těle přes pět tisíc becquerelů radioaktivního draslíku. "Hodnoty odpovídají normálu, lidské tělo je přirozeně radioaktivní. Například konzumací potravin přijímáme malé množství radioaktivního draslíku, v pitné vodě nebo ve vzduchu je zase nepatrně radioaktivního radonu.

V českých podmínkách je člověk ročně vystaven přírodní dávce přibližně dva až tři milisieverty, což odpovídá běžnému rentgenovému vyšetření," řekl Právu tiskový mluvčí elektrárny Marek Sviták. Dodal, že Filip byl jediný, kdo z desítky studentů netradiční vyšetření podstoupil.

Nicméně i pro ostatní měli energetici připravený speciální program zaměřený na radiační ochranu. Studenti navštívili několik míst, kde se provádějí různé radiační kontroly, a měli možnost o nich debatovat s odborníky.

"Pro studenty máme už řadu programů, dny radiační ochrany jsou však novinka. Během besed na ČVUT jsme studentům nabídli šestnáct míst, vzápětí se jich přihlásilo pět desítek," pochvaloval si zájem studentů náborový expert Skupiny ČEZ Pavel Šimák. Energetici proto připravili pro studenty tři běhy. Závěrečný se uskuteční v polovině února.
 

Autor: 
Vladimír Vácha
Zdroj: 
Právo