Datum zveřejnění: 
4. 2. 2016

Czech Smart City Cluster (CSCC), sdružení pro rozvoj inteligentních měst v Česku, které zahrnuje řadu významných organizací napříč jejich zaměřením, oznámilo první projekty, které chce prosadit. Zároveň jmenovalo děkana ČVUT Miroslava Svítka prezidentem sdružení.

Do činnosti Czech Smart City Clusteru, které chce být podle svých slov partnerem státní správy i municipalit při hledání optimálních řešení pro rozvoj měst a obcí, se zapojily organizace jako ČVUT, Schneider Electric, E. ON, Česká spořitelna, Technologické centrum Písek či Atos. Níže jsou uvedené jejich rozpracované projekty pro chytrá města.

Městské osvětlení se senzorickou sítí pro sběr dat

V následujícím období se chce CSCC soustředit na problematiku městského osvětlení. Bude se hledat způsob, jak uspořit energetické náklady a současně vybudovat městskou senzorickou síť pro sběr aktuálních dat.

Získané informace se budou zpracovávat v datových centrech a pomocí vytvořené informační infrastruktury zpětně poskytovat specializované aplikace různým uživatelům chytrého města, tvrdí Svítek.

Virtuální model města pro simulaci reálných procesů

Sdružení plánuje také speciální teoretické výzkumy. Vytvoří se model virtuálního města, který bude pracovat s reálnými daty a umožní simulace procesů ve skutečném městě, například v oblasti mobility, energetiky nebo krizového managementu.

Takto se prý budou nacházet nové způsoby řízení města, oboustranně komunikovat s jeho občany například při mimořádných situacích.

http://computerworld.cz/aktuality/chytra-mesta-v-cesku-tady-jsou-prvni-k...

Autor: 
Pavel Louda
Zdroj: 
Computerworld.cz