Datum zveřejnění: 
4. 2. 2016

Praha 4. února (ČTK) - Jedenáct mladých vědců, studentů a pedagogů, kteří se věnují technickým a přírodním vědám, získalo Ceny Wernera von Siemense. Udělena byla i dvě zvláštní ocenění pro nejlepší ženskou absolventskou práci a za překonání překážek při studiu. Laureáti, kteří ceny převzali při dnešním slavnostním večeru v Betlémské kapli, si rozdělili milion korun. ČTK o tom informovala Kateřina Pištorová, tisková mluvčí české pobočky Siemens, která ceny vyhlašuje. Letos se jedná o jejich osmnáctý ročník. Přihlásilo se do něj téměř 300 soutěžících z více než dvaceti českých vysokých škol. Vítězily tentokrát zejména práce z chemie a chemické biologie, uvedli pořadatelé.

Za základní výzkum byly oceněn tým vedený Vladimírem Šindelářem z Masarykovy univerzity v Brně, který objevil novou látku zvanou Bambusuril, která dokáže velmi silně vázat anionty v roztoku a uzavřít je ve své dutině. Nejlepším výsledkem inovací byl software pro výpočet velkých soustav klíčů a zámků z dílny týmu vedeného Filipem Železným z Českého vysokého učení technického v Praze. V tradičně nejpočetnější kategorii pro diplomové a disertační práce byli jako nejlepší autoři vybráni Vít Svoboda z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Pavel Kielowski z Univerzity Karlovy v Praze. Zvláštní ocenění za nejlepší absolventskou práci napsanou ženou si odnesla Petra Peer ze zlínské Univerzity Tomáše Bati, která se věnovala výzkumu polymerních roztoků.

Nejlepším pedagogem byl vyhlášen vedoucí katedry řídicí techniky na Fakultě elektrotechnické ČVUT Michael Šebek, který je světově uznávaným a často citovaným odborníkem na teorii řízení. Zvláštní ocenění za mimořádné výsledky studia navzdory zdravotnímu postižení získal Martin Kopeček z Univerzity Karlovy, jenž se věnuje studiu a výzkumu lékařské biofyziky. Současný růst české ekonomiky podle generálního ředitele Siemens ČR Eduarda Palíška vytváří společně s průmyslovou tradicí ideální podmínky pro vstup do nové éry průmyslu. "Abychom v ní ale obstáli, musíme více než kdy jindy podporovat technické a přírodovědné vzdělání, základní a aplikovaný výzkum a přenos nových poznatků do průmyslu. Věřím, že prostřednictvím Ceny Wernera von Siemense motivujeme mladé vědce a techniky, aby se na této vzrušující proměně aktivně podíleli, a plně tak využili svůj talent," doplnil.

Spolupořadateli a garanty jednotlivých kategorií jsou významní představitelé českých vysokých škol a Akademie věd. V předchozích sedmnácti ročnících bylo oceněno 291 studentů, pedagogů a vědců, kteří si rozdělili asi osm milionů korun.

Zdroj: 
CTK