Datum zveřejnění: 
4. 2. 2016

Některé stavby v bývalém areálu věhlasné sirkárny Solo v Sušici půjdou k zemi. Na jejich místě vyroste obchodní centrum, jehož stavba byla předmětem téměř tříleté pře.

Vleklý spor, ve kterém se hrálo o zachování části objektů v chátrajícím sídle sirkárny a o vybudování obchodního centra za 200 miliónů korun, je tak nyní téměř u konce.

"Za památku jsou pravomocně prohlášené dvě stavby a dva pozemky," řekla Právu tisková mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková s tím, že se jedná o administrativní budovu, zahradní domek a s tím spojené prostory.

Ostatní objekty podle resortu památkovou ochranu nesplňují. Výjimkou je tovární komín, který ale podle vyjádření investora, firmy Fuertes Development, stavbě obchoďáku nebrání.

"S rozhodnutím ministerstva souhlasíme. Jakmile dojde k nabytí právní moci, budeme v projektu pokračovat a co nejdříve se pokusíme získat územní rozhodnutí. Administrativní budovu a domeček zachováme a opravíme," sdělil Právu jednatel brněnské společnosti Fuertes Development Zdeněk Přichystal.
Komín, který stát vyhodnotil jako hodnotný, by se podle Přichystala měl zbourat, protože ohrožuje zdraví lidí v areálu.

Investor se proto proti jeho prohlášení za památku odvolal. "Jedná se o klasický cihelný komín, na kterém se podepsal zub času. Může kdykoliv spadnout," vysvětlil Přichystal. Kdy bude zcela jasno, se tak zatím neví.

"Termín ukončení celého řízení zatím nelze předjímat. Účastník řízení požádal o třicet dnů na odůvodnění," dodala mluvčí Cigánková. Investor podrobnosti o projektu zveřejnil v roce 2012. Tehdy počítal s tím, že do stavby obchodního centra vloží zhruba 200 miliónů korun. Celková prodejní plocha měla zaujímat pět tisíc metrů čtverečních, pro řidiče mělo být k dispozici 250 parkovacích míst.

"Projekt se bude měnit. S administrativní budovou a domečkem nemůžeme nic dělat. Budeme se snažit je do stavby zakomponovat tak, aby to vypadalo pěkně," uvedl Přichystal.

Téměř tři roky trvající spor vznikl poté, co investor oznámil svůj záměr. Proti vzniku nového obchodního centra se ihned postavili někteří podnikatelé, politici i občané. Návrh na prohlášení několika staveb za kulturní památku nakonec podalo Muzeum Šumavy Sušice.

Ministerstvo kultury muzeu vyhovělo. Ke stavbám se postupně vyjadřovali plzeňští památkáři a pracovníci Výzkumného centra průmyslového dědictví při ČVUT. Seznam objektů, které se měly stát památkou, se v jednu chvíli dokonce oproti původnímu návrhu ještě rozšířil. Investor se odvolával a tvrdil, že objekty v areálu památkovou hodnotu nemají.

Vývojem se nyní bude zabývat i město, které se s vlastníkem pokusí domluvit na využití zachovaných objektů. Vzniknout by v nich mohlo například muzeum sirkařství.

"Od začátku jsme chtěli, aby byl na sirkárnu zachován historický odkaz. Uvažovali jsme o domečku, pokud k tomu přibyla ještě administrativní budova, je to dobře," komentoval aktuální rozhodnutí státu sušický starosta Petr Mottl (ODS).

Jakmile dojde k nabytí právní moci, budeme v projektu pokračovat Zdeněk Přichystal, jednatel společnosti
 

Zdroj: 
Právo