Datum zveřejnění: 
3. 2. 2016

Kladenská Fakulta biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického (FBMI ČVUT) plánuje mít v příštím akademickém roce zhruba o 400 studentů víc než nyní. Škola, kde v současnosti studuje více než 1700 lidí, otevře dva nové obory. Plánuje také opravu interiérů za desítky milionů korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí fakulty Ida Skopalová. Sídlo má fakulta v kladenské části Sítná, další prostory využívá v opravených bývalých kladenských kasárnách Lidice.

Z technických oborů je na fakultě největší zájem o bakalářský studijní obor Biomedicínský technik a obor Optika a optometrie, ze zdravotnických dlouhodobě o bakalářský studijní obor Fyzioterapie a Zdravotnický záchranář. "Z magisterských oborů zaznamenáváme největší počet přihlášek na oboru Civilní nouzové plánování a to jak v prezenční, tak v kombinované formě studia," uvedla Skopalová.

Studenti budou moci od podzimu nově studovat bakalářský obor Informační a komunikační technologie v lékařství, který je zaměřený hlavně na vývoj přístrojů lékařské elektroniky a také vývoj softwaru pro tyto přístroje.

Druhým novým oborem bude Civilní nouzová připravenost, což je doktorský obor. Jeho absolventi se připravují na řešení mimořádných událostí a krizových situací, například přírodních katastrof, teroristických útoků a dalších situací. FBMI je jediná civilní fakulta v České republice, na které je doktorské studium ve studijním programu Ochrana obyvatelstva akreditováno.

V akademickém roce 2016/17 chce fakulta přijmout 760 studentů do bakalářského studia a 300 studentů do magisterského studia. Na fakultě pracuje 126 akademických pracovníků, z toho je 49 žen.

V letošním roce bude fakulta žádat o dotace z evropských fondů na úpravy vnitřku budovy na náměstí Sítná. Objekt prošel zásadní rekonstrukcí už minulý rok a opravou interiérů by modernizace byla hotová. "Máme zpracovanou projektovou dokumentaci, všechny materiály jsou připraveny tak, že můžeme po vypsání výzvy žádost o dotaci poslat na ministerstvo," uvedla mluvčí.

Zdroj: 
čtk