Datum zveřejnění: 
2. 2. 2016

Hlavní město v loňském roce v rámci opatření BESIP zaměřených na úpravu míst potenciálně nebezpečných pro chodce celkem vydalo přes 10 milionů korun. Stavebními úpravami prošlo osm křižovatek a přechodů pro chodce, na další byly umístěny různé ochranné prvky.

"Zvyšování bezpečnosti pro chodce jak na přechodech, tak celkově v pražských ulicích, je jedním z našich hlavních cílů. I proto jsme pro rok 2016 v rozpočtu hlavního města vyčlenili pro BESIP 35 milionů korun a počítáme se stavební úpravou dalších 25 míst," uvedl náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek.

Mezi místa, která jsou nyní pro chodce daleko bezpečnější, patří například rozlehlá plocha křižovatky Poljanovova - Nikoly Vapcarova v blízkosti základní školy, kde nebyla možnost bezpečného přecházení, nebo malá okružní křižovatka Národních hrdinů - Nad Rybníkem.

Dále byly vytvořeny střední dělící ostrůvky na dlouhých přechodech pro chodce, jako v ulici Podleská (MHD na Blanici), V Rovinách - Horáčkova, Koněvova - Na Jarově, Schoellerova - Marie Podvalové nebo Bavorská (MHD K Fialce), přechody zde byly také přisvětleny a upraveny pro handicapované. V prostoru Tréglova - Lamačova byl položen stavební zpomalovací pruh i s přechodem pro chodce.

V roce 2016 je plánováno dalších 25 stavebních úprav

Kromě těchto opatření byla ve vybraných lokalitách instalována silniční zrcadla pro lepší rozhledové poměry, ochranná svodidla, zábradlí a sloupky, ukazatele aktuální rychlosti, pro lepší povrchové vlastnosti (zkrácení brzdné dráhy apod.) byly zdrsněny povrchy vozovek a vybrané přechody byly přisvětleny.

Ve spolupráci s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy, Měs tskou policí hl. m. Prahy a Policí České republiky se rovněž konají programy pro prevenci dopravní nehodovosti se zaměřením na různé věkové kategorie, především ale na děti (např. výuka na dě tských dopravních hřištích).

V roce 2016 je v rámci programu BESIP plánováno provedení dalších 25 stavebních úprav potenciálně nebezpečných míst pro chodce, například křižovatek Podbělohorská - Pod Stadiony, Staroklánovická - Čentická, U Dejvického rybníčku - Zavadilova, přechodů pro chodce Radlická - Stodůlecká, Nárožní (MHD Bucharova), Kutnohorská (MHD Kutnohorská), Mírového hnutí - Brodského, Dlabačov či zklidnění dopravy před základními školami v ulicích Kořenského a Jana Masaryka. Větší podporu dostanou preventivní programy hlavního města Prahy a ve spolupráci s odborníky Fakulty dopravní ČVUT bude vypracována analýza nehodovosti.

http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1411&clanek=420010

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz