Datum zveřejnění: 
2. 2. 2016

Praha 2. února (ČTK) - Rektor Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) Petr Konvalinka dnes odhalil záhadu tajemného kanálu, který se v polovině ledna bez zjevné příčiny rozsvítil před Fakultou elektrotechnickou v Dejvicích. Byla to kampaň, která měla aktivizovat současné studenty této univerzity a přimět je, aby na školu lákali své mladší kolegy.

Když kanál najednou začal svítit, studenti objevili i jeho další funkce. Například to, že se uvnitř nachází vysílač wi-fi signálu. Ve snaze zjistit, co se za záhadou skrývá, založili Hnutí kanál a různé teorie schraňovali ve facebookové komunitě "Svítící kanál na ČVUT". K té se přihlásilo asi čtrnáct stovek členů. "Naši vynalézaví studenti přišli s celou řadou důmyslných teorií. Například, že se jedná o místo natáčení nových dílů seriálu Akta X," řekl dnes Konvalinka.

Záhadu dnes odhalil. "Pod svítícím kanálem se skrývá ten nejfuturističtější projekt v historii školy. Tento projekt je natolik futuristický, že jeho autoři na naší škole ještě vůbec nestudují. Letos teprve maturují a v těchto dnech se rozhodují, kam si podají přihlášky na vysokou školu," uvedl.

ČVUT zvolilo svítící kanál například místo propagačního videa, které natáčejí jiné vysoké školy. "Jeho prostřednictvím jsme se rozhodli oslovit všechny studenty ČVUT, kterým není jedno, co se na jejich škole děje. Právě ty chci požádat o pomoc. Je vás 24 tisíc a jakou lepší reklamu bychom mohli chtít, než když vy sami ukážete svým mladším kolegům a kolegyním, jaké skvělé věci se dějí na fakultách a součástech ČVUT," dodal rektor.

Společně s rozsvícením kanálu byly spuštěny také internetové stránky www.studujcvut.cz. Rektor vyzval příznivce svítícího kanálu, aby sdíleli na sociálních sítích i nový propagační web.

Pod poklopem, který zůstal i dnes uzavřen, se skrývají baterie, žárovky a led diody. Díky kapacitě baterie by měl kanál svítit ještě dva až tři týdny. Zda pak kanál zhasne, nebo bude baterie dobita, zatím není rozhodnuto.

Zdroj: 
čtk