Datum zveřejnění: 
30. 1. 2016

Mladí technici sice na tuzemském trhu práce stále zoufale chybí, podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dany Drábové se však pomalu začíná blýskat na lepší časy. Zájem středoškoláků a vysokoškoláků o elektroenergetiku a další technické obory je v posledních letech na vzestupu.
Potvrdily to i dvě přednášky této odbornice a specialistů Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ 19. ledna na jihu Čech.

Jedna se konala v sezimovoústeckém kině Spektrum, druhá v posluchárně Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické (SPŠSE) Dukelská v Českých Budějovicích.

Vystoupení šéfky českého jaderného dozoru a vysokoškolské pedagožky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze si vyslechlo zhruba 500 studentů z různých středních škol z Tábora, Sezimova Ústí a Českých Budějovic.

"V tom, že technickým a přírodovědným oborůmse pomalu znovu vrací zasloužená prestiž, nesporně sehrává svou roli mimo jiné dlouhodobě kvalitní spolupráce energetických a strojírenských firem s technickými středními a následně vysokými školami. Praktická spolupráce se vyplácí školám, firmám i studentům," uvedla Dana Drábová.

Zájem firem o absolventy SPŠSE Dukelská potvrzuje i ředitel školy Čestmír Tschauder. "Snažíme se reagovat na potřeby regionu. Poptávka po technicky vzdělaných zaměstnancích neustále roste. Prakticky stoprocentně uplatnitelní jsou především ti naši studenti, kteří nejdou dál studovat na vysoké školy," zdůraznil Čestmír Tschauder. Za dalším vzděláním směřuje v současné době devět z deseti absolventů SPŠSE Dukelská.

Zdroj: 
Českobudějovický deník