Datum zveřejnění: 
29. 1. 2016

Účtovat cenu elektřiny ne podle spotřeby, ale podle jističe, není tak nelogický způsob, jak by se mohlo na první pohled zdát. Alespoň to tvrdí inženýr Jan Švec z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Podle Švece je tento krok spíše plánem do budoucna.

Platbu podle velikosti jističe chce Energetický regulační úřad (ERÚ) zavést od příštího roku. Nejvíce tratní by na tomto způsobu vypočítávání cen elektřiny měli býti chataři, majitelé rodinných domků a domácnosti, které sice šetří elektřinou, ale mají zbytečně veliké jističe. ERÚ tímto krokem chce "spravedlivější účtování" odběru elektrické energie.

Domácností, které mají podle ERÚ nastavené jističe optimálně, by se tato změna dotknout neměla. Podobně by na tom měli býti i velkoodběratelé, pro které je za současných podmínek odebírání elektrické proudu poměrně drahé.

Podle Švece by bylo rozumné zachovat model, který platil, ale kroky ERÚ považuje za logické. Snížit jistič by neměl být problém

Důvodem zavádění nové tarifní soustavy je především skutečnost, že zatímco fixní náklady na distribuci elektřiny jsou podstatně vyšší než ty variabilní, závislé na spotřebě (zhruba 3 ku 1), platby jsou naopak ze tří čtvrtin podle spotřeby. Jen čtvrtinu tvoří fixní platby.

Pakliže by chtěli domácnosti snížit jistič, neměl by to být ve většině případů problém. Stačí se domluvit s distributorem, který dodává elektrický proud. Poté by měl přijít kvalifikovaný technik a jistič vyměnit.

Pakliže ale domácnosti sníží jističe, mohou tím vystavit svoje spotřebiče riziku tepelného poškození. Pořídit si poté vyšší jistič už není tak snadný proces, jelikož distributor musí zjistit, jestli daná síť vysoký jistič snese. Za změnou může být vyšší soběstačnost domácností

Za změnou tarifních podmínek může být fakt, že se do budoucna počítá s vyšší soběstačností domácností, co se výroby elektřiny týče.

Podle Švece jsou kroky, které ERÚ naplánovala spíše opatřeními do budoucnosti.

"Tarifní plány ERÚ počítají s dobou nějakých 15 – 20 let, ale za takových pět až deset let se zvýší soběstačnost domácností vyrábět si elektrický proud pomocí fotovoltaiek. Soběstačnost znamená snížení odebrané energie i vybrané sumy. Ovšem i tyto domácnosti potřebují přípojku na dobu, kdy si nebudou moci elektřinu vyrábět, a tak musí pohotový výkon zůstat stejný," řekl k plánovaným změnám Švec.

http://byznys.lidovky.cz/uctovat-elektrinu-podle-velikosti-jisticu-je-lo...

Autor: 
Jakub Kopřiva
Zdroj: 
lidovky.cz