Datum zveřejnění: 
26. 1. 2016

Technologická agentura ČR (TA ČR) připravuje dva další programy, které mají podpořit aplikovaný výzkum. První se bude jmenovat ÉTA a zaměří se na aplikovaný společenskovědní a humanitní výzkum. Druhý nazvaný ZÉTA bude zapojovat mladé vědce do vývoje.

Oba programy musí ale schválit vládní rada pro výzkum a také vláda. Loni se ale agentuře nepodařilo prosadit ve vládní radě podporu žádného nového programu. Vedení agentury dnes na tiskové konferenci také upozornilo na to, že podpora aplikovaného výzkumu klesá a budoucnost agentury je nejistá.

"Výzkumná rada TA ČR je trochu na rozpacích nad budoucností této agentury, protože v minulém roce nám radou vlády neprošel ani jeden ze čtyř navrhovaných programů. Nemáme tedy ujasněnou strategii a koncepci a potřebujeme lepší interakci s radou vlády o našich perspektivách," řekl předseda Výzkumné rady TA ČR Vladimír Mařík, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT.

Každoročně rozděluje Technologická agentura ČR téměř tři miliardy korun na aplikovaný výzkum. Letos chystá také tři nové veřejné soutěže pro čerpání finanční podpory z dalších tří programů včetně EPSILON, který se zaměřuje například na projekty z oblasti životního prostředí. Příští rok má agentura předsedat asociaci evropských agentur.

Vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) chce, aby do budoucna Technologická a Grantová agentura ČR spadaly pod nové ministerstvo pro vědu, které Bělobrádkův úřad navrhuje v novém zákoně o výzkumu. "Bylo by vhodné, jak je to běžné u jiných agentur, aby nebyly samostatné bojové jednotky," řekl ČTK.

Chce zejména zjednodušit jejich administrativu. "Jsem přesvědčen, že Grantová agentura ČR a Technologická agentura ČR mohou mít jedno ekonomické, jedno personální a jedno bezpečnostní oddělení," dodal a zároveň odmítl, že by obě instituce tím více spadly pod větší vliv politiků. Vedení agentur by podle Bělobrádka také mělo být podřízeno zákonu o státní službě.

Technologická agentura navrhuje pro program ZÉTA 847 milionů korun, pro ÉTA 3,2 miliardy a dalších 1,6 miliardy korun pro třetí program BETA 2. Pokud nové programy podle předsedkyně agentury Rut Bízkové schválí vláda, mohla by ZÉTA peníze na první projekty uvolnit už příští rok a druhý program v roce následujícím.

"Do rady pro výzkum nedáváme nic jiného než, co jsme připravili loni. To je program ZÉTA a BETA 2," uvedla Bízková. Do programů by se podle ní mělo dát co nejvíce peněz. Zdůraznila, že za poslední dva roky výrazně poklesla podpora aplikovaného výzkumu. "Je to přímo propad a problém, který stíhá všechny, protože mají v parametrech hodnocení, že tyto projekty mají mít. Jak je mají mít, když je nemají, kde získat?" ptá se.

Druhý program nazvaný ÉTA navazuje na už zavedenou OMEGu. Nový se ale bude zaměřovat na aplikovaný společenskovědní a humanitní výzkum. Program se zaměří na člověka, společnost, přírodu a veřejnou správu. Na stávající program BETA má navázat BETA 2, která bude přispívat k podpoře veřejných zakázek ve výzkumu a vývoji pro potřeby orgánů státní správy.

Nyní technologická agentura spravuje sedm specializovaných programů. Už šest let propojuje výzkumné organizace podporované státem se soukromou sférou a podle Bízkové se daří tohoto cíle agentury dosahovat.

Zdroj: 
čtk