Datum zveřejnění: 
26. 1. 2016

Převis přihlášených a přijatých uchazečů je jedním z ukazatelů kvality vysoké školy. Prestižní fakulty si mohou budoucí studenty vybírat a přijmout jen ty nejlepší. Zájem v posledních pěti letech stoupá zejména o studium lékařství a dalších medicínských oborů.

Nejvíce si loni mohla vybírat Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, která přijala pouze 16,2 % uchazečů. Nával měli také na 2. a na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, kde u přijímaček uspělo zhruba 18%studentů. Relativně největší šanci měli zájemci o studium medicíny na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni. Sítem přijímacích zkoušek jich prošlo více než třetina.

Nejmenší šance na přijetí je tradičně na oborech stomatologie a všeobecné lékařství, větší naději mají naopak uchazeči na bakalářských oborech, jako je ošetřovatelství. V oblasti humanitně zaměřených oborů se situace výrazně liší v rámci jednotlivých fakult. Zatímco na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy se probojuje zhruba třetina uchazečů, stejná fakulta Masarykovy univerzity jich loni přijala více než šedesát procent.

Ještě větší šanci mají zájemci o studium filozofických fakult na Západočeské univerzitě v Plzni a Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, kde loni uspěly tři čtvrtiny. Sázkou na jistotu většinou zůstávají technické fakulty. Například Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci přijala v loňském roce každého, kdo si podal přihlášku. Vysokou šanci dostat se na akademickou půdu měli i zájemci o studium na ostravské Vysoké škole báňské, kam se dostalo 83,1 % uchazečů.

¨Více si vybírat budoucí studenty začíná naopak pražské ČVUT. Zatímco před pěti lety zde přijímali 85,2 %, postupně poměr přihlášených a přijatých klesl až na loňských 76,2 %.

Autor: 
BARBORA CIHELKOVÁ
Zdroj: 
Lidove noviny