Datum zveřejnění: 
26. 1. 2016

Bionický implantát ploutve delfína? Fakulta strojní ČVUT v Praze!
Základním posláním je vytvořit artefakt, nový útvar, jenž tady nikdy nebyl. Student musí být tvořivý a mít puzení udělat něco nového. Podstatou všeho je kreativita. Nenechat se ničím odradit. "V podstatě vše je o tom, mít kuráž a nebýt líný," říká děkan Fakulty strojní, prof. Ing. Michael Valášek, DrSc.

- Jací jsou vlastně dnešní dvacetiletí studenti?

Vybírají si školu dle obtížnosti studia, nebo tu, která by je bavila? Když k nám někdo přijde a říká, že má jedničky nebo čtyřky, nemá to pro nás žádnou vypovídající hodnotu. Prostě se podle toho neřídíme. Každého v životě potká spousta náhod, které přímo či nepřímo ovlivní jeho život. Proč by nemohl student, kterého na střední škole nezaujala či děsila matematika, ale zároveň miluje techniku, nemít šanci vystudovat Fakultu strojní?

Zažil jsem v posledních letech příliš mnoho studentů, kteří například absolvovali těžké obory typu matematické modelování v technice, ale první roky na tom byli strašně špatně a teprve ve třetím ročníku dohnali své spolužáky. Naopak jedničkáři ze středních škol po prvním roce občas vypadnou. Vše je o odvaze a píli, věřte mi.

- Představy žáků středních škol a možná i jejich rodičů o tom, co je strojař, se značně liší od reality. Jak si to vysvětlujete?

Tady opět narážíme na zažité vnímání pojmů. Dost mě překvapilo, když jsem zjistil, že pod pojmem robot si studenti představí pouze humanoida, který chodí a mluví. Stejně tak je to s pojmem Fakulta strojní. Bohužel si většina lidí představí strojaře jako umouněného člověka v montérkách s kladivem u ponku.

Realita je přitom naprosto inverzní této představě. Strojař je kreativec, který mluví nejen cizími jazyky, ale i počítačovými programy, jimiž ovládá například výrobní halu. Není náhoda, že absolventi naší fakulty se pyšní nulovou nezaměstnaností. Na současný svět mají inženýři rozhodující vliv, protože většina z nás žije v umělém světě, v němž osmdesát procent času trávíme v různých typech budov a jsme obklopeni řadou strojů a zařízení.

Náš životní styl primárně určují objevy technické civilizace. Technika nás obklopuje. Záleží na studentovi, kterým směrem se bude ubírat. Zda jej zaujme letadlová či kosmická technika, nebo bude chtít stavět formuli, podílet se na kruhovém divadle, které funguje jako družice a samo se sestaví, modelovat implantát čelisti, o kterou přišel pacient při ozařování, či se zaobírat nelineárním řízením plachetnice.

Mohl bych popsat tisíce stran toho, co lze na Fakultě strojní studovat, čím se lze zaobírat, a nestačilo by to.

- Slyšela jsem, že kromě Dne otevřených dveří lze do Fakulty strojní nahlédnout kdykoliv, a to i s průvodcem, je to pravda?

Ano! Kromě Dne otevřených dveří, které jsou tento školní rok 3. února 2016, lze oslovit PR oddělení Fakulty strojní na adrese info-pr@fs.cvut.czs žádostí o individuální prohlídku.

Autor: 
Marta Špačková
Zdroj: 
Technický týdeník