Datum zveřejnění: 
26. 1. 2016

Šikovní strojní inženýři jsou na českém trhu práce pořád nedostatkové zboží. A rozhodně jím zůstanou i v příštích letech.

Divadelníci říkají takovým příběhům "dramatický oblouk", čtenáři románů spíš ironie osudu. Posuďte sami: čtyřicátník Tomáš se po maturitě tři roky trápil na elektrotechnické fakultě, jenže ji zavrhl jako nudnou, pasivní a málo liberální. A tak vystudoval ekologii a environmentalistiku, kde bylo pro aktivní a přemýšlivé studenty svobody na rozdávání.

S diplomem v deskách pak Tomáš zamířil rovnou na úřad práce, protože v rodných severních Čechách pro ekologa příliš volných pracovních pozic nebylo. A pointa? "Vrátil jsem se zpátky k programování a počítačové grafice, kterou jsem studoval na technice. Teď, po deseti letech praxe, si můžu vybírat z nabídek na práci," líčí Tomáš, který sice doma žije v souladu s přírodou, v kanceláři ovšem zpracovává třeba podklady pro výstavbu dálnic a silnic...

Poučení z příběhu Tomáše a mnoha dalších vysokoškoláků je zřejmé: když podáváte přihlášku na vysokou školu, myslete nejen na své zájmy, ale také na budoucí uplatnění. Pro inspiraci se stačí podívat na výsledky druhého ročníku ankety Škola doporučená zaměstnavateli. Mezi desítkou fakult, odkud si firmy nejvíc žádají absolventy, je pětice strojírenských a dvě elektrotechnické (viz box Nejžádanější absolventi 2015).

"Hlasy zaměstnavatelů ukázaly, které obory jsou žádané, dobře placené a perspektivní ještě v několika dalších letech. Když už ambiciózní rodiče chtějí titul pro svého potomka, technické obory mu dávají větší šanci získat kvalitní zaměstnání, i když studium může být trochu náročnější," komentuje výsledky Pavel Hulák, zakladatel a ředitel Klubu zaměstnavatelů, který soutěž pořádal.

Hledají se IT specialisté a konstruktéři...

Samozřejmě můžete namítnout, že v anketě hlasovalo 230 zaměstnavatelů, mezi kterými převažovaly hlavně průmyslové a strojírenské firmy. "Jenže právě takové společnosti zaměstnávají nejvíc lidí. Navíc se zúčastnily také IT společnosti, banky či pojišťovny," argumentuje Hulák.

Ostatně slova Pavla Huláka potvrzují i praktici z personálních agentur, například ze společnosti McRoy Czech. Pokud na jejich dveře zaklepou majitelé diplomů z IT oborů, strojních, technických a elektrotechnických vysokých škol, nemusí se bát o práci.

"Nejvyšší poptávka je už delší dobu po specialistech na JAVU, . NET a operační systémy chytrých telefonů, jako je iOS nebo Android," mluví Tomáš Surka z McRoy Czech jazykem, který je blízký především absolventům fakult zaměřených na informatiku. Když se takový informatik ještě domluví anglicky, bude si ho zaměstnavatel v nejbližších letech hýčkat jako poklad.

Sháňku ovšem mají personalisté i po dalších vysokoškolácích - zejména po konstruktérech, inženýrech kvality či technolozích výroby v automobilovém průmyslu. "I zde je důležitá dobrá znalost angličtiny a roste také význam němčiny," naznačuje personalista, jakým směrem se při výběru oboru a jazykového zaměření vydat.

Jenže to se snáz řekne, než udělá. Ne každému nadělily geny matematické nadání a schopnost zvládnout nároky technické školy. Nechť promluví statistika - třeba na pražské strojní fakultě dosáhne titulu inženýra jen třetina z těch, kdo začali první ročník. Podobně nelichotivá čísla doprovázejí i studium na Fakultě strojního inženýrství VUT v Brně.

"V průběhu prvního ročníku a po jeho skončení odchází okolo 30 procent studentů, úspěšných absolventů bakalářského studia je přibližně polovina z přijatých," upozorňuje proděkan fakulty Jiří Hlinka.

... i zvěrolékaři nebo učitelé

Pokud se vám teď udělalo mírně mdlo, protože víte, že stěží narýsujete trojúhelník, možná vás uklidní, že uplatnění najdou i další absolventi. Jestliže se například říká, že je Česká republika už příliš malá pro všechny mladé ekonomy, rozhodně to neplatí o šikovných účetních, daňových poradcích nebo finančních analyticích. Proto jsou absolventi Fakulty podnikohospodářské i financí a účetnictví VŠE mezi těmi nejžádanějšími.

"V Česku chybí také lékaři, o práci nemívají nouzi ani veterináři a stálicí jsou pořád pedagogické obory. Budoucí učitelé sice musí počítat s nižším platem, zato je čeká jistota při hledání místa," rekapituluje situaci na trhu práce Tomáš Surka a připomíná, že na tvrdý boj při hledání perspektivního zaměstnání se musí naopak připravit čerství právníci nebo zemědělští inženýři: "A horší vyhlídky mají také absolventi marketingových studií."

Jestliže vás ani tato slova dostatečně nevarovala a touha studovat dějiny umění, etnologii či filozofii je prostě silnější, pak se držte doporučení zkušeného personalisty. "Stále důležitější je praxe, kterou studenti získají při studiu. Proto studentům doporučujeme práci na částečný úvazek, brigády či různé stáže," radí Tomáš Surka, abyste si svého budoucího zaměstnavatele hledali co nejdřív.

Nejžádanější absolventi 2015

1. Fakulta strojní, ČVUT Praha 2. Fakulta strojního inženýrství, VUT Brno 3. Fakulta strojní, VŠB - TU Ostrava 4. Fakulta strojní, TU Liberec 5. Fakulta elektrotechnická, ČVUT Praha 6. Fakulta elektrotechnická, ZČU Plzeň 7. Fakulta strojní, ZČU Plzeň 8. Fakulta podnikohospodářská, VŠE Praha 9.

Dopravní fakulta Jana Pernera, Univerzita Pardubice 10. Fakulta financí a účetnictví, VŠE Praha Pozn.: Výsledky ankety Doporučeno zaměstnavateli mezi stovkou velkých českých firem, které posuzovaly, z jakých vysokých škol přicházejí nejlépe připravení absolventi. Zdroj: Klub zaměstnavatelů

Anketa O jaké absolventy máte největší zájem?

Nejvíc se u nás uplatní absolventi technických oborů, výhledově to budou zejména specialisté z oblasti distribuce elektrické energie nebo provozu jaderných elektráren. Nicméně hledáme talentované lidi i na mnoho dalších netechnických pozic, potřebujeme mladé a schopné zaměstnance, kteří se nebojí přemýšlet inovativně, chtějí vylepšovat stávající projekty i vymýšlet jiné. Jsme si vědomi toho, že energetika v konkurenci humanitních oborů zaostává, proto dlouhodobě věnujeme velké úsilí podpoře technického vzdělávání. Barbora Půlpánová, ČEZ

Dlouhodobě máme zájem o šikovné, technicky vzdělané pracovníky a specialisty z oblasti konektivity a IT. Důležitá je pro nás flexibilita, znalost cizích jazyků a ochota na sobě dále pracovat. Pro absolventy vysokých škol nabízíme jednoletý Trainee program, který je nejlepší příležitostí, jak načerpat první pracovní zkušenosti. Zájem o program stále roste, jedná se o stovky uchazečů ročně. Jana Bahníková, Škoda Auto

Uplatnění u nás najdou zejména absolventi fakult elektrotechniky, metalurgie a materiálového inženýrství, hutní fakulty, procesního inženýrství, bezpečnostního inženýrství, popř. ekonomické fakulty a specialisté IT. U absolventů oceňujeme ochotu se učit, zájem o stáže v zahraničí, teoretickou vybavenost.

Postrádáme větší kontakt s praxí, znalosti projektového řízení a financí, dovednosti v oblasti komunikace a vyjednávání a téměř vždy je problémem jazyková vybavenost studentů, což je pro mezinárodní firmu našeho formátu velice zásadní a může pro absolventy představovat brzdu v kariérním růstu. Barbora Černá Dvořáková, ArcelorMittal

Autor: 
MAGDALENA NOVÁ
Zdroj: 
Test Dnes