Datum zveřejnění: 
23. 1. 2016

Před pražským ČVUT se nachází bizarní svítící kanál, ke kterému se nikdo nehlásí. Studenty univerzity "znepokojil" natolik, že se kvůli němu rozhodli uspořádat happening, na který pozvali i rektora zmíněné vysoké školy. "Neodejdeme, dokud nám neřeknou pravdu," prohlašují v nadsázce studenti.

Trochu jako ze sci-fifilmu vypadá kanál nacházející se v univerzitním areálu ČVUT v Praze 6 před fakultou elektrotechnickou, zpod kterého vychází zelené světlo. Čtyři studenty z několika fakult zaujal natolik, že mu před několika dny společně vytvořili stránku na sociální síti Facebook. Spolu s dalšími fanoušky kanálu tam diskutují o tom, komu patří, a hlavně se snaží zjistit, proč svítí.

Jedna za zakladatelek skupiny, Kateřina Jandová, která studuje otevřenou informatiku na fakultě elektrotechnické, již spolu s ostatními napsala Správě účelových zařízení ČVUT i Pražských vodovodů a kanalizací. "Na podkladě Vašeho podnětu a daných souřadnic jsme zjistili, že v daném místě se opravdu zeleně svítící poklop kanalizace nachází. Nejedná se však o zařízení v provozování PVK," odpověděl specialista – technik provozu Miroslav Král.

Taková odpověď však jejich zvědavost neukojila. Rozhodli se proto uspořádat happening, který se bude konat dnes v 19 hodin, kam také pozvali rektora univerzity Petra Konvalinku. Ten se však nezúčastní. "Jsem velmi potěšen, že se tak moc zajímáte o dění na ČVUT. Já sám jsem velmi zvědavý, co pod poklopem je.

V daný termín však bohužel nemohu být na vaší akci přítomen. Budu vám však držet palce, ať vám vyjde počasí a happening se zdaří," napsal studentům Konvalinka. Organizátory to však od akce neodradilo. Naopak, neodejdou prý, dokud se nedozvědí pravdu. A aby v zimě vydrželi delší dobu, donesou si trochu "kanálového punče".

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes