Datum zveřejnění: 
22. 1. 2016

PRAHA Ministerstvo kultury včera zahájilo řízení, ve kterém bude rozhodovat o možném prohlášení Libeňského mostu za kulturní památku. Během této doby nesmí Praha most poškodit nebo zničit. Opět se tak komplikuje rozhodování o osudu mostu. Praha má nyní dvě stanoviska, jak s mostem naložit. Z posudku ČVUT, který si nechal vypracovat magistrát, vyplývá, že by bylo lepší vybudovat most zcela nový, téměř za dvě miliardy korun. Vlastní poradní orgán, Institut plánování a rozvoje, ovšem magistrátu vzkázal, že most je ještě opravitelný a bourat by se neměl. Se stržením nesouhlasí ani Adam Scheinherr z iniciativy Libeňský most Nebourat, Nerozšiřovat. Právě on v lednu podal na ministerstvo kultury podnět k zachování mostu a jeho prohlášení za kulturní památku. "Věříme, že toto rozhodnutí povede k záchraně unikátní technické památky. Zároveň se tím zabrání stavbě megalomanského mostu bez jakékoli architektonické hodnoty," uvedl Scheinherr.

Ministerstvo podnět shledalo důvodným a zahájilo řízení. "Budeme zjišťovat relevantní skutečnosti, včetně pořízení nezávislých posudků," uvedla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. K výzvám České komory architektů a Klubu za starou Prahu, které též žádají zachování Libeňského mostu, se v uplynulých dnech připojil také český výbor ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel). Stavbu nového mostu a s tím související rozšíření o pět metrů odmítá i Praha 7. "Jsme přesvědčeni, že Libeňský most vždy byl významnou a unikátní památkou. Odborný posudek říká, že je opravitelný. Opravu je třeba provést rychle. Doufáme tedy, že už nejbližší hlasování zastupitelstva magistrátu rozhodne ve prospěch citlivé rekonstrukce," reagoval na rozhodnutí ministerstva starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL). O osudu mostu budou příští týden jednat pražští zastupitelé. Návrh na prohlášení mostu památkou podal již v roce 2004 Národní památkový ústav. Ministerstvo však tehdy uvedlo, že jej nelze opravit a zachovat přitom jeho památkové hodnoty.

Fórum Čtenáři iDNES.cz diskutují o Libeňském mostu Nemohu si pomoci, vždy mi Libeňák přišel jako hnusná betonová potvora. Docela jsem se těšil na možnost, že jej nahradí něčím elegantnějším. Například nový Trojský most se mi líbí. Marian Kechlibar Libeňský most je stejně nezajímavá stavba jako Nákladové nádraží na Žižkově. Divím se, že nějací aktivisté nebránili "Rámusák" v Troji. Tomáš Máček Prakticky všechno jde opravit, jen musí být vůle a prostředky. Vzhledem k tomu, že tohle je jediný kubistický most na světě, tak by stálo za to do opravy jít. Ale už je hotový nový projekt, tak zřejmě někomu záleží na tom, ho uplatnit. Petra Helikarová Než se tyhle party dohodnou, budou lidé jezdit deset let Karlínem. Roman Poláček

Autor: 
(rsr)
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes