Datum zveřejnění: 
22. 1. 2016

Praha - Zastánci rekonstrukce Libeňského mostu ve čtvrtek jásali. Historická stavba, které hrozí zbourání a nahrazení novým dílem, je na čas od demolice ušetřena. Ministerstvo kultury zahájilo řízení o možném prohlášení mostu za památku. "Ministerstvo podnět vyhodnotilo, shledalo ho důvodným a na jeho základě zahajuje řízení, ve kterém bude třeba opatřit řadu dalších podkladů," uvedla mluvčí úřadu Simona Cigánková.

Po celou dobu trvání řízení je vlastník, což je hlavní město, povinen chránit věc před poškozením či zničením.

Jak dlouho by mělo posuzování trvat, nelze podle Cigánkové předjímat. "Každý případ posuzování návrhu na prohlášení jakéhokoli objektu za kulturní památku je originální, tudíž specifický, a proto nelze určit, kolik dalších dokumentů a v jakém rozsahu bude třeba," vysvětlila.

Most spojující Holešovice s Libní byl dokončen v roce 1928 a vychází z návrhu slavného architekta Pavla Janáka, který je autorem podoby mimo jiné Paláce Adria, Škodova paláce a hotelu Juliš v Praze. Nyní stavbě hrozí, že bude zbourána a nahrazena mostem širším o pět metrů, což by město vyšlo na zhruba dvě miliardy korun.

Proto v lednu podal zakladatel iniciativy Libeňský most nebourat, nerozšiřovat podnět, aby ministerstvo zapsalo most jako památku. V minulosti byl návrh zamítnut.
Prvky kubismu

O prohlášení Libeňského mostu památkou usiloval už v roce 2004 Národní památkový ústav. Ministerstvo přitom tehdy návrh odmítlo s odkazem, že stavbu nelze opravit a zachovat přitom její památkové hodnoty.

Zachování mostu minulý týden podpořila Česká komora architektů, Institut plánování rozvoje hlavního města, Klub Za starou Prahu a v uplynulých dnech se k výzvě připojil i český výbor ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel).

Rozšíření mostu o pět metrů trvale odmítá i Praha 7, jejíž radnice v posledních dnech přesvědčuje na svých facebookových stránkách, že by byla chyba zbourat most, který nese prvky kubismu, což ho jako dopravní stavbu dělá světovým unikátem.
Výsledky analýzy

Téma zachování či zbourání Libeňského mostu se začalo hodně řešit minulý týden, kdy byly oficiálně představeny výsledky analýzy Kloknerova ústavu ČVUT, která měla rozhodnout, zda je pro město výhodnější nahradit stávající stavbu novou, či se pustit do její rekonstrukce. Most je podle odborníku v havarijním stavu.

"Při rekonstrukci nemáme jistotu, kolik nakonec bude stavba stát a jak dlouho vydrží. Nový most by měl vydržet 100 let a při rozumné správě možná déle," uvedl minulé pondělí náměstek primátorky Petr Dolínek a dodal, že životnost opraveného mostu by byla podle odhadů asi třetinová.

Pro jakou variantu se hlavní město rozhodne, by mělo být známo příští týden. Dolínek preferuje, aby o osudu Libeňského mostu rozhodli pražští zastupitelé na svém čtvrtečním jednání.

"Doufáme, že hlasování zastupitelstva magistrátu rozhodne ve prospěch citlivé rekonstrukce, a že se zastupitelé budou k mostu chovat jako k památce," reagoval na rozhodnutí ministerstva kultury starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Čtěte také: Libeňský most by se měl citlivě opravit, soudí Institut plánování a rozvoje"

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/ministerstvo-posoudi-zda-je-most-p...

Zdroj: 
prazsky.denik.cz