Datum zveřejnění: 
21. 1. 2016

Do konce února je čas poslat přihlášku na většinu vysokých škol v Česku. Středoškolákům, ale i jejich rodičům tedy zbývá měsíc a pár dní na rozmyšlenou.

Hospodářské noviny letos už podeváté přinášejí vlastní žebříček českých vysokých škol, celkem 56 fakult hodnocených v sedmi prestižních oborech: ekonomii, informatice, právu, psychologii, sociologii, architektuře a strojírenství. Tato příloha je vodítkem a rozcestníkem, který ukazuje, na jakou školu je dobré zamířit, pokud chcete získat to nejlepší možné vzdělání v zemi.

Nejvýraznější změny oproti předchozím ročníkům jsou v oboru právo, kde letos zvítězila Právnická fakulta brněnské Masarykovy univerzity, která tak z první příčky vytlačila věhlasnou pražskou Právnickou fakultu Univerzity Karlovy.

Posun se odehrál také v oboru architektura, kde letos vítězí Vysoká škola uměleckoprůmyslová místo loňské ČVUT, a ve strojírenství, kde naopak Fakulta strojní ČVUT vyřadila z první příčky loňského vítěze, Technickou univerzitu v Liberci. První místo v oboru psychologie i tentokrát zůstalo Masarykově univerzitě v Brně, ovšem nyní náleží její filozofické fakultě.

IES je v ekonomii stálým vítězem

V oboru ekonomie stejně jako loni a v předchozích ročnících zvítězil co do počtu studentů sice menší, ovšem velmi prestižní Institut ekonomických studií Univerzity Karlovy (IES). Jedná se dlouhodobě o vysoce respektovanou ekonomickou školu, jejíž absolventi často míří do finančních firem a institucí.

"IES je tak dobrý hlavně proto, že je na české poměry vynikající ve výzkumu a právě na výzkumu staví kvalitu své výuky. Jedno od druhého totiž nelze na úrovni magisterských a Ph. D. programů oddělovat. IES je jedna z mála škol v Česku, kde to dobře chápou," říká expert na vzdělávání, akademický ekonom a bývalý člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Münich.

A podobně mluví i firmy. "U výběrového řízení se potkáváme se studenty a absolventy IES velmi často. Součástí jsou i logické testy a test z angličtiny. V obou jsou jejich výsledky většinou nadprůměrné. Můžeme tedy potvrdit, že se studenty a absolventy tohoto institutu máme velmi dobré zkušenosti," tvrdí Marie Křivánková, personalistka poradenské společnosti KPMG.

V IT je jedničkou FEL ČVUT

Podobnou stálicí je v oboru informatika Fakulta elektrotechnická pražské ČVUT (FEL ČVUT). Tato škola zvítězila v žebříčku počítačových oborů letos stejně jako loni. "FEL má řadu skvělých kateder vedle řady dalších, které už takové nejsou. A ta skvělá pracoviště jsou často právě ta v IT nebo jemu tematicky blízká," vysvětluje Münich.

"Je to krásně vidět i v našem nedávném srovnání kvality publikačního výkonu českých akademických pracovišť. V oborech jako počítačový hardware a software nebo využití počítačů, robotika a její aplikace je na první pohled zřejmé, že jsou mnohem dál než zbytek celého Česka," dodává Münich.

Nyní se hodnotí ještě detailněji

Letošní žebříček se od předchozích ročníků liší. Především HN poprvé na jeho sestavování spolupracovaly s profesionální výzkumnou agenturou Ipsos, jež má ve výzkumu 40letou tradici a patří mezi globální výzkumné agentury. Výzkumníci z Ipsosu upravili váhování jednotlivých kategorií (tedy to, jak moc jsou významné pro celkové pořadí fakult) a především určili na základě dat od škol výsledné pořadí fakult.

HN také na podzim uspořádaly setkání se zástupci všech hodnocených škol, aby nahlédli do způsobu hodnocení a mohli k metodice vznést případné námitky. Na základě doporučení prorektorů jsme tak například nově zařadili do hodnocení objem smluvního výzkumu pro obory strojírenství a informatika. Tedy zohledňujeme, jak se školám daří spolupracovat s firmami. V oboru architektura zohledňujeme i to, jak si školy vedou ve svých uměleckých výstupech.

Každý žebříček je do jisté míry zjednodušující a nemůže dokonale postihnout přednosti jednotlivých škol. Není to ani cílem hodnocení HN. Žebříček HN odkrývá studijní podmínky, které na školách na budoucí studenty čekají.

Zdroj: 
Hospodářské noviny