Datum zveřejnění: 
18. 1. 2016

Parkoviště či park. To chtějí místní. Zbourat starý beton by ale město přišlo draho

Telč – Jak využít prostor po starém zimním stadionu v Hradecké ulici v Telči, navrhnou studenti architektury z Českého vysokého učení technického a z rakouské univerzity v Kremsu. Město je nechá zpracovat návrhy, jak by mohlo místo poblíž Belpské lávky vypadat. "Předpokládáme, že do toho studenti vnesou nový a nezatížený pohled," řekl starosta Telče Roman Fabeš (SNKED). Se vznikem nového zimního stadionu v Telči se starý stadion přestal využívat jako ledová plocha. Naposledy se na něm bruslilo loni v únoru.

Koncem minulého roku bývalý zimní stadion bezplatně daroval městu SK Telč, který ho vlastnil. Radnice v létě vyhlásila, že občané mohou podávat své návrhy, jak s prostorem po stadionu naložit. Poté na toto téma uspořádala i veřejnou debatu. "Vesměs se opakovaly stejné návrhy. Mohlo by tam být parkoviště, dopravní hřiště, byly tady i nápady na malý amfiteátr či tržnici a park," uvedl Fabeš.

On sám by byl nejraději, kdyby v místě vznikl multifunkční areál, kde by byla jak parkovací místa, tak prostor k odpočinku. "Funguje tam i skatepark a bikepark a má logiku, aby to tam zůstalo, protože se to využívá. Vedle bývalého stadionu je i sportoviště a bylo by dobré ty dva prostory nějak propojit," vyjádřil se Fabeš.

Návrhů z řad veřejnosti se sešlo osmnáct a jejich zpracovatelé se setkali minulé úterý nad tím, jak ve věci bývalého stadionu dál pokračovat. Jedním z navrhovatelů byl i zastupitel Jiří Pykal (Společně pro Telč – piráti a zelení). "Areál bývalého zimního stadionu je poslední možnou rozvojovou lokalitu v Telči, která se nachází přímo v centru města, proto si zasluhuje mimořádnou pozornost a konečné rozhodnutí by se nemělo uspěchat," okomentoval Pykal.

Jeho návrh byl lokalitu otevřít, zprůchodnit z více směrů a dbát i na estetiku, aby například nevhodně situované parkoviště nerušilo pohled při příchodu z náměstí po Belpské lávce k historickému Lannerovu domu.

Jak se starým zimním stadionem naložit, chtějí zástupci města vyřešit do půl roku. Pohání je také to, že by rádi snížili počet aut na náměstí a rezidenční parkovací místa odtud by mohli přesunout právě na bývalý stadion.

Problém při rekonstrukci prostoru se pravděpodobně vynoří ve chvíli, bude­li nutné rozbourat beton, pod kterým se stále nachází i chladicí zařízení. Už teď je zřejmé, že likvidace by stála město nemalé peníze.

Autor: 
IVANA HOLZBAUEROVÁ
Zdroj: 
Jihlavský deník