Datum zveřejnění: 
13. 1. 2016

Praha byla, je a bude významným evropským velkoměstem a střediskem vzdělanosti. Má k tomu veškeré předpoklady. Bohatou historii, nádherné kulturní památky a také zázemí prestižních vysokých škol. Prahu si jako centrum vzdělanosti při založení první univerzity ve střední Evropě zvolil ve 14. století již Karel IV. a těším se na to, že letošní 700. výročí jeho narození oslaví společně s Univerzitou Karlovou celá akademická obec. Ke konci minulého roku byl publikován žebříček nejzajímavějších studentských měst QS Best Student Cities 2016, do kterého bylo vybráno celkem 75 měst. Cílem tohoto žebříčku je usnadnit orientaci zájemcům o studium v zahraničí. S globalizací se totiž prudce rozšířila celosvětová nabídka studijních příležitostí a zahraniční diplom z prestižní univerzity má na mezinárodním trhu práce čím dál větší hodnotu, protože svědčí o samostatnosti absolventa, jeho jazykových kompetencích a schopnosti pracovat v odlišném kulturním prostředí.

QS Best Student Cities 2016 hodnotí celkem 18 kritérií zařazených do pěti skupin. Jedná se o počet a pořadí univerzit daného města v QS Worldwide University Rankings, které jsou dnes vnímány jako jedno z nejrespektovanějších hodnocení kvality v oblasti vysokého školství. Dále jsou hodnoceny připravenost města na přijímání zahraničních studentů, atraktivita města, názor zaměstnavatelů a celkové náklady na studium. Vítězem letošního roku se stala již počtvrté za sebou Paříž, získala celkem 404 bodů. Další v pořadí jsou Melbourne, Tokio, Sydney, Londýn, Singapur, Montreal, Hongkong, Berlín a Soul. Pro mě se překvapivě do první desítky nedostalo žádné americké město. Mekka amerického vzdělávání Boston, kde sídlí MIT a Harvard University, se umístil až na 13. příčce, a to ještě za dalšími dvěma kanadskými městy. Jsem ráda, že v silné konkurenci uspěla tři evropská hlavní města, jež nabízejí studijní příležitosti ve třech světových jazycích. Praha získala 290 bodů, oproti minulému roku si polepšila o deset míst. Společně s čínskou Šanghají se umístila na lichotivé 39. příčce na světě. K tomuto výbornému výsledku přispěly Karlova univerzita, ČVUT a VŠE, tři pražské univerzity, které bodovaly v QS žebříčku kvality. Nejlépe Praha vychází při hodnocení nákladů na studium, kde se umísťuje na 18. pozici, a z hlediska zázemí pro studium, kde jí náleží 34. příčka.

Jsem si jistá, že ke zlepšení umístění Prahy a posílení jejího dobrého jména nemálo přispěla společná aktivita pražských veřejných vysokých škol s názvem Study in Prague. Rektoři osmi veřejných pražských vysokých škol se dohodli, že spojí při propagaci studijních příležitostí na pražských univerzitách své síly, školy se nebudou proti sobě negativně vymezovat, ale naopak podpoří společnou značku. Při demografickém poklesu českých studentů nám totiž internacionalizace nabízí velkou příležitost a my ji chceme společně využít nejen v zájmu svém, ale i v zájmu rozvoje vzdělanosti české společnosti. Věřím, že Karel IV. by měl z naší spolupráce určitě radost, a mám za to, že by byl na umístění Prahy v celosvětové konkurenci pyšný.

Autor: 
Hana Machková
Zdroj: 
Hospodářské noviny