Datum zveřejnění: 
13. 1. 2016

Nový jednotný vzhled zastávek MHD s lepšími navigačními prvky chce znát Praha do konce roku 2016. Stejné budou v Pražské integrované dopravě (PID) i ve Středočeském kraji. Vyplývá to z návrhu na zpracování koncepčního dokumentu týkajícího se zastávek povrchové dopravy, který schválili pražští radní.

"Je nutné věnovat pozornost jak kvalitě služby veřejné hromadné dopravy, tak kvalitě veřejného prostoru, neboť zastávky a přestupní uzly veřejné dopravy jsou výraznými prvky v rámci veřejných prostranství s vysokou koncentrací lidí," uvedl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Ropid jako organizátor pražské dopravy plánuje jednotný vzhled označníků zastávek a jejich informačních panelů. "Na mnoha významných uzlech dosud zcela chybějí informace v reálném čase a nejsou také jednoznačně nastaveny kompetence při správě a údržbě těchto míst," doplnil ředitel Ropid Petr Tomčík.

Dokument Standard přístupových bodů a zastávek povrchové dopravy PID bude společně s Ropid tvořit dopravní podnik, Institut plánování a rozvoje (IPR), Technická správa komunikací a Fakulta dopravní ČVUT. Hotový má být do poloviny letošního roku.

"Vzhledem k jeho předpokládané platnosti i pro vznikající společný dopravní systém Prahy a Středočeského kraje bude konzultován také s kolegy ze Středočeského kraje," informoval v tiskové zprávě ČTK mluvčí Ropid Filip Drápal.

Součástí připravovaného dokumentu bude i zadání soutěže na vypracování Studie jednotného vzhledu zastávkového označníku a zastávkového odjezdového informačního panelu, jakožto základních orientačních prvků zastávek a přestupních uzlů PID. Z jejích výsledků pak vznikne manuál vedoucí ke sjednocení vzhledu zastávek povrchové dopravy, metra i železničních linek S.

Praha a Středočeský kraj začnou vytvářet společného organizátora veřejné dopravy. Instituce vznikne kvůli slučování pražské a středočeské dopravy a bude tvořit jízdní řády, trasy linek nebo stanovovat tarify. Zatím to dělají město i kraj samy.

V Praze zatím plánuje MHD městská příspěvková organizace Ropid, která se stará i o příměstské linky. Prostřednictvím Ropid hlavní město financuje veškerou svou veřejnou dopravu.

http://www.prazskypatriot.cz/novy-vzhled-zastavek-mhd-chce-znat-praha-do...

Zdroj: 
prazskypatriot.cz