Datum zveřejnění: 
12. 1. 2016

Pachatele, kteří vykradli soukromý e-mail premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a napadli jeho twitterový účet, policie nikdy nechytí. Myslí si to Právem oslovení experti na kyberkriminalitu. "Pokud jsou pachatelé zkušení a vědí, co činí, jsou šance minimální," řekl Právu například Zdeněk Blažek z Fakulty informačních technologií Českého vysokého učení technického. Podle Blažka totiž není nijak těžké objednat si proxy server někde v nějaké exotické zemi, který anonymizuje uživatele. Díky němu se může k internetu připojit kdokoliv a libovolně se pohybovat po síti, aniž po sobě zanechá nějaké stopy. Policie se k němu už nedostane. Přístup stojí zhruba sto dolarů (asi 2500 korun) a zkušenému hackerovi to umožní nejen měsíc beze stop páchat internetovou kriminalitu, ale zároveň se po něm za měsíc všechna data smažou.

Naštěstí ovšem podle Blažka zkušených hackerů není tolik, zhruba jedno promile až jedna desetina promile. Je to prý podobné jako mezi zločinci, precizních profesionálů je málo. "Tohle je jako s bytovými zloději. Většina z nich jde do bytu silou, ale ti, kteří to umějí, tak u nich ani nepoznáte, že vám otevřeli zámky. Zatímco ostatní vám třeba normálně rozmlátí okno," objasnil Blažek. Podle něj ovšem nejde v tomto případě ani tolik o hacking, ale o sociální inženýrství, tedy o získání přístupů do e-mailové schránky za pomoci zneužití osobních údajů Sobotky. Experti na internetovou bezpečnost se shodli, že premiér podcenil zabezpečení své pošty. To však Sobotka odmítá. Zároveň ale zadal audit bezpečnostních směrnic a postupů na Úřadu vlády ČR. Také požádal ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) o spolupráci v oblasti zabezpečení komunikace členů vlády.

Právem oslovený soudní znalec v oboru kybernetika Martin Ludma se ovšem domnívá, že hackeři Sobotkovo heslo neprolomili. Ludmu totiž překvapila útržkovitost zveřejněných e-mailů. Proto se spíše kloní k tomu, že útočníci poslali premiérovi vir, který, pokud na něj klikl, umožnil bez vědomí uživatele nainstalovat do jeho počítače software, který dělá průběžně obrázky neboli screeny toho, co má na ploše. "U lidí s vysokým postavením, kteří řeší důležité věci, to bývá tak, že oni naprosto neřeší nějaké zabezpečení. Naopak lidé, kteří nemají zas tak důležitou korespondenci, mají zabezpečení vysoké," naznačil nepřímou úměru Ludma.Árijsky bílá média. Server White Media vznikl v únoru roku 2010. Údajně jej založil Ron Thomas v kalifornském městě Brea, což však může být falešná identita. Původní licence platila do února 2015 a nyní je prodloužená až do 21. února 2016.

Podle časopisu Respekt ovšem za vznikem White Media stál slovenský neonacista Igor Mižák, který se už od roku 2003 vyhýbá spravedlnosti. Slovenský soud ho v jeho nepřítomnosti odsoudil ke dvěma letům vězení kvůli propagaci hnutí směřujících k potlačování práv a svobod, nicméně Mižák utekl do Irska a nyní se podle zdroje Práva může ukrývat v australském Sydney. Mižák ovšem už léta tvrdí, že se stránkami nemá nic společného. "Nemám ani páru o tom, že někdo hacknul e-mail pana Sobotky. Nesleduji politickou scénu v Čechách. To, že česká kontrarozvědka mě má za podezřelého v kauze White Media, neznamená, že je to můj počin," řekl Mižák časopisu. Fakt, že stránky jsou registrovány ve Spojených státech, souvisí i s tím, že české úřady je nemohou zrušit. Ačkoli v posledních několika letech byla na jejich obsah podána trestní oznámení a neziskové organizace zaslaly dopis členům vlády ohledně jejich obsahu, nic se nestalo.

Americké úřady totiž až dosud odmítaly poskytovat českým úřadům jakékoliv informace, protože z jejich pohledu se pachatelé nedopouštěli trestných činů. Svoboda projevu má totiž ve Spojených státech větší váhu než rasismus a xenofobie. Nicméně nyní to vypadá, že zveřejnění e-mailové komunikace premiéra by mohlo otevřít dveře k americkým úřadům. Není ovšem jasné, zda zrušení webu White Media něco změní. Existuje totiž velké riziko, že jakmile bude tento server zrušen, extremisté si založí novou platformu.

Autor: 
Barbora Janáková
Zdroj: 
novinky.cz