Datum zveřejnění: 
11. 1. 2016

Nechtěli masovou akci, tak si vymysleli vlastní.

Začít se rozhlížet po vaší vysněné vysoké škole můžete teď začátkem roku. Už ve čtvrtek začíná veletrh studijních příležitostí všech pražských veřejných vysokých škol.

Jeho první ročník, který se uskuteční v prostorách Vysoké školy ekonomické na Žižkově (VŠE), je raritou. Veletrh je totiž nekomerční. Nepotkáte tu masy mladých Pražanů přilákaných reklamou či webovými stránkami, nikdo nebude chtít vstupné.

"Náklady na marketing, a zejména na účast na komerčních veletrzích, začínají být pro veřejné vysoké školy neúnosné," říká rektorka VŠE Hana Machková, která se spolu s ostatními rektory rozhodla za veletrh neutrácet. Pokud bude mít úspěch, příště se přidají i školy z jiných měst. "Pilotní projekt ukáže, zda se příští rok přidají i další univerzity, například v Severomoravském kraji," dodává rektorka.

Čtvrteční dopoledne bude věnováno technickým a přírodovědným oborům, odpoledne pak přijdou na řadu humanitní, ekonomické a IT obory. Podle mluvčí VŠE Julie Daňkové je hlavní výhodou veletrhu také prostředí, ve kterém se koná.

"Na rozdíl od pražského Gaudeamu se náš veletrh koná v autentickém prostředí veřejné vysoké školy, ne ve výstavní hale," řekla deníku Metro Daňková. Podle ní uchazeči o studium tak získají daleko konkrétnější informace přímo o fakultě či oboru, který je zajímá.

Prezentace většiny vysokých škol se budou v pravidelných intervalech opakovat a návštěvníci tím pádem stihnou více. "Školy si také nebudou vzájemně konkurovat. Na tomto veletrhu nepůjde o rozdávání reklamních předmětů, ale o poskytnutí relevantních informací," doplňuje mluvčí VŠE Julie Daňková.

Školy na jednom místě Veletrh pořádají všechny pražské veřejné vysoké školy (ČZÚ, ČVUT, UK, VŠE, VŠCHT, AMU, AVU, UMPRUM). * Veřejné VŠ budou v rámci limitů přidělených MŠMT pro studium v českém jazyce nabízet pro akademický rok 2016/2017 maturantům zhruba 23 tisíc míst.

Autor: 
FILIP JAROŠEVSKÝ
Zdroj: 
metro.cz