Datum zveřejnění: 
11. 1. 2016

Přátelská setkání s vědou pokračují v ústeckém Fokus kafe i v novém roce. Další setkání určené dětem, Café Nobel Bez kofeinu, se uskuteční zítra od 16.30 hodin. Hostem bude Lenka Thinová, která bude vyprávět o radioaktivitě.

Radioaktivní prvky jsou všude kolem nás a ionizující záření, které z nich vychází, bychom neměli podceňovat. "Štěstí ale přeje připraveným! I u nás máme odborníky, kteří se starají, aby dopad záření na naše zdraví byl co nejmenší," říká koordinátor cyklu Café Nobel Frederik Velinský.

Jedním z těchto odborníků je Lenka Thinová z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. Kromě jejího povídání a odpovědí na dotazy by mělo dojít i na ukázky opravdového měření.

Na výzkum radioaktivních prvků se orientuje hned několik odvětví fyziky. Přímým vyhodnocením účinků ionizujícího záření na organismy se zabývá dozimetrie. Odborníci se snaží o maximálně bezpečný provoz jaderných elektráren a zkoumají a monitorují i ostatní zdroje. "Výsledky monitorování může sledovat každý. Ukážeme vám,jak," dodává Frederik Velinský.

Na "bezkofeinovou" variantu Café Nobel mají dospělí přístup pouze v doprovodu dětí –beznich jedině v případě,že nebude naplněna kapacita kavárny.

Zdroj: 
ústecký deník