Datum zveřejnění: 
10. 1. 2016

Martin POUVA, moderátor:
Pražský Libeňský most je v havarijním stavu a měl by se zbourat. Tak zní verdikt skupiny odborníků z ČVUT, který dostali na stůl pražští radní. Už zítra se magistrát vyjádří k tomu, jak se studií naloží.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
S demolicí jediného kubistického mostu u nás ale nesouhlasí ani radnice Prahy 7, ani památkáři. Ministerstvo kultury tento týden dokonce dostalo žádost o zařazení mostu na seznam kulturních památek.

Jakub VRÁNA, redaktor:
Stačí jeden pohled z blízka a je jasné, že stav Libeňského mostu není dobrý. Stavba architekta Pavla Janáka praská. Do železobetonové konstrukce zatéká.

Nikol KUDRNÁČOVÁ, redaktorka:
Havarijní stav dokládá i fakt, že se na mostě nesmějí potkat dvě tramvaje najednou.

Jakub VRÁNA, redaktor:
Teď je ale otázka, co s ním. Most opravit nebo zbourat a postavit nový? Pražským radním měli poradit experti z ČVUT.

Jiří KOLÍSKO, ředitel Kloknerův ústav ČVUT:
Mostní konstrukce je ve velmi vážném stavu a opravdu je velmi potřebné, aby se začlo konat.

Jakub VRÁNA, redaktor:
Magistrát už před časem ukázal plány na nový most. Měl by být téměř o 6 metrů širší. V každém směru hned se dvěma jízdními pruhy. Podle odpůrců je ale takový projekt megalomanský.

Lenka BURGEROVÁ, radní Prahy 7 /Praha 7 Sobě/:
Za žádných okolností není nutné, aby se rozšiřoval, protože jak urbanistická struktura těch okolních míst, tak ani dopravní situace, kterou ostatně za námi vidíte, nevyžaduje takovou, takové rozšíření.

Jakub VRÁNA, redaktor:
Současný Libeňský most nahradil původní dřevěné provizorium. Otevřen byl za přítomnosti prezidenta Masaryka, k 10. výročí vzniku republiky. Původně se jmenoval Baxův. Podle pražského primátora a v 50. letech dokonce Stalingradský. Svou konstrukcí je naprosto unikátní.

Adam SCHEINHERR, iniciátor skupiny Libeňský most nebourat, nerozšiřovat:
Je to architektonickej skvost, protože je to vlastně jedinej kubistickej most na světě a mohlo by to být lákadlo i pro turisty.

Jana TICHÁ, mluvčí Národního památkového ústavu:
Národní památkový ústav považuje za nutné zvážit historické památkové hodnoty mostu a otázku jeho prohlášení za kulturní památku.

Jakub VRÁNA, redaktor:
Ať rekonstrukce, tak stavba mostu nového na několik let odřízne Holešovice od Libně. Řidiči si budou muset hledat objízdné trasy.

Nikol KUDRNÁČOVÁ, redaktorka:
Více informací o tom, zda most bude zbourán nebo jen rekonstruován prozradí pražský magistrát už zítra.

Jakub VRÁNA, redaktor:
Stavba nového mostu by si vyžádala 2 miliardy korun. Cenu rekonstrukce zatím nikdo nevyčíslil. Nikol Kudrnáčová a Jakub Vrána, televize Nova.

Zdroj: 
nova